Zoeken

Marokkaanse artefacten gevonden in Spaans concentratiekamp uit Franco-tijdperk

23 november 2023 - 12:00 - Marokko

©

Op het terrein van een voormalig concentratiekamp uit de Franco-periode in Albatera, Spanje, zijn eind oktober een Marokkaanse munt en munitie uit de 19e eeuw gevonden.

Archeoloog Felipe Mejías, die sinds eind 2017 opgravingen verricht op deze historische locatie, beschouwt dit kamp als "het belangrijkste en meest wrede kamp van Spanje". "Onderzoek naar historisch geheugen is een kwestie van menselijkheid en iets dat de samenleving ten goede komt," vertelt hij aan El Español.

Lees ook: Oud havenkwartier ontdekt in Rabat

Mejías, die zijn doctoraatsthesis over dit onderwerp schrijft, voerde op 23 oktober zijn vierde opgraving uit en gebruikte metaaldetectoren om voorwerpen uit de Franco-periode te vinden. Zo ontdekte hij een Marokkaanse munt uit 1930 op de locatie. Deze vondst zou de samenwerking van soldaten die in het noorden van Marokko gelegerd waren, destijds door Spanje gekoloniseerd, met Franco’s leger tijdens de Spaanse burgeroorlog kunnen bevestigen.

De plaats waar de munt is gevonden, dichtbij een van de ingangen van het kamp, zou kunnen bevestigen dat deze soldaten dienst deden als bewakers. Volgens Mejías’ onderzoek zouden deze militairen een premie hebben ontvangen voor het neerschieten van gevangenen die probeerden te ontsnappen uit het kamp.

Lees ook: Fossiel van Mosasaurus ontdekt in Marokko, met niet eerder geziene ’schroevendraaier-tanden’

Ook werden er 16 mm kaliber munitie uit de 19e eeuw gevonden op de site. Deze munitie zou volgens de archeoloog toe kunnen behoren aan deze soldaten. Samen met zijn team zal Mejías proberen de locaties waar deze munitie is gevonden geografisch te refereren om te controleren of ze verband houden met een mogelijke executieplaats.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team