Zoeken

Spanje geeft Westelijke Sahara op

1 december 2023 - 21:00 - Wereld

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onder leiding van José Manuel Albares, op zijn website een sectie over het Maghreb- en Midden-Oostenbeleid verwijderd. Voorheen bevatte dit gedeelte de toezegging van Spanje aan de zelfbeschikking in de Westelijke Sahara.

Deze verwijdering vindt plaats in een gespannen context, anderhalf jaar nadat de regering van Pedro Sánchez haar standpunt wijzigde door het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen. Deze koerswijziging betekent een breuk met de vijftig jaar lange neutraliteitspolitiek van Spanje. De link naar de betreffende sectie leidt nu naar een foutpagina, zonder vervangende of bijgewerkte inhoud.

Lees ook: Marokkaanse minister beschuldigt Algerije van staatsterrorisme in Smara (video)

Bronnen binnen het ministerie, geciteerd door de pro-Polisario krant El Independiente, verklaren de verwijdering als onderdeel van een algemene update van de website. Deze update betreft inhoud die al lange tijd gepubliceerd was. Er worden geen redenen gegeven voor het verwijderen van deze gevoelige sectie. Het ministerie blijft zijn gebruikelijke communicatielijn volgen met betrekking tot beleidswijzigingen over de voormalige Spaanse kolonie.

Lees ook: Marokko-Algerije: historische rivaliteit escaleert door Sahara

Vóór de verwijdering gaf de link details over de economische betrekkingen tussen Spanje, Marokko en Algerije, met nadruk op belangrijke handels- en energiebanden. De verandering in het Spaanse standpunt over de Sahara, officieel aangekondigd in maart 2022, stuitte op tegenstand van de Spaanse oppositie en van de meeste parlementaire groeperingen, met uitzondering van de PSOE.

Bladna.nl