Zoeken

Marokko verdeeld over seks buiten het huwelijk

21 februari 2024 - 11:00 - Marokko

©

De Marokkaanse samenleving is verdeeld over de kwestie van seks buiten het huwelijk. Enerzijds zijn er stemmen die pleiten voor de afschaffing van de strafbaarstelling, terwijl anderen vasthouden aan de traditionele waarden en het statu quo.

Verschillende maatschappelijke organisaties roepen op tot afschaffing van artikel 490 van het Wetboek van Strafrecht, dat consensuele seks buiten het huwelijk verbiedt. Een groot deel van de bevolking hecht echter waarde aan de traditionele waarden van het huwelijk en is tegen verandering.

Lees ook: Marokkanen, homoseksualiteit en seks buiten het huwelijk

Uit een recent onderzoek van de krant L’Économiste en Sunergia blijkt dat 91% van de ondervraagden tegenstander is van erkenning van seks buiten het huwelijk, terwijl slechts 6% voorstander is. Opvallend is dat 8% van de mannen voor legalisering is, tegenover 3% van de vrouwen. Tegelijkertijd is 87% van de mannen en 94% van de vrouwen tegen de criminalisering van deze relaties.

De leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder is het meest geneigd tot erkenning van buitenechtelijke relaties, met 15% voor en 76% tegen. De 25-34-jarigen volgen met 9% voor en 91% tegen. De jongeren van 18-24 jaar zijn het meest tegen legalisering, met 96%.

Lees ook: Marokkanen sterk verdeeld over relaties buiten het huwelijk

Regionaal gezien zijn het centrum en het noordoosten van Marokko het meest tegenstander van legalisering, met respectievelijk 89% en 93%. De ondervraagden in plattelandsgebieden lijken meer open te staan voor buitenechtelijke relaties, met 7% voor, tegenover 5% in stedelijke gebieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team