Zoeken

Marokko weigert ambassadeur in Spanje en Duitsland te benoemen

17 december 2021 - 15:40 - Marokko

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde woensdag commentaar te geven op het besluit van Marokko om geen ambassadeur in Spanje en Duitsland te benoemen. De crisis met de twee landen vanwege hun standpunt in het Sahara-conflict, duurt al maanden.

Op de vraag waarom Marokko Spanje en Duitsland zonder ambassadeurs liet, antwoordde het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laconiek: "Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft geen commentaar op de soevereine beslissingen van een ander land."

Lees ook: Koning Mohammed VI benoemt nieuwe ambassadeur voor Nederland

Marokko heeft een lijst bekendgemaakt van Marokkaanse ambassadeurs die in verschillende landen zijn benoemd, waaronder Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden, Griekenland, Australië, Noorwegen en verschillende Afrikaanse landen. De posten in Madrid en Berlijn, waar geen Marokkaanse ambassadeurs zijn, zijn nog niet ingevuld.

Spanje en Marokko verkeren sinds april in een ernstige diplomatieke crisis, die is uitgelokt door de komst naar Spanje van Brahim Ghali, leider van het Polisario-front. Een ongekende migratiecrisis volgde in mei met de massale aankomst van migranten in Ceuta. Marokko heeft toen zijn ambassadeur uit Madrid teruggeroepen voor overleg. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares werkt nu aan een nieuwe vormgeving voor de betrekkingen.

Lees ook: Marokko provoceert Spanje opnieuw

Marokko bevindt zich ook in een openlijke crisis met Duitsland sinds mei, toen het zijn ambassadeur in Berlijn terugriep wegens "vijandige handelingen". De Duitse autoriteiten trekken de soevereiniteit van Marokko over de Sahara in twijfel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team