Zoeken

Marokko schort politiesamenwerking met Duitsland op

26 juni 2021 - 10:14 - Marokko

©

Er is geen nog steeds geen verbetering in zicht voor wat de betrekkingen tussen Marokko en Duitsland betreft. De Marokkaanse autoriteiten hebben zojuist aangekondigd dat zij alle politiële samenwerking met hun Duitse collega’s hebben opgeschort.

Dit besluit is bevestigd door het hoofd van het centraal bureau voor gerechtelijk onderzoek (BCIJ), Habboub Cherkaoui. "Er is geen veiligheidssamenwerking met Duitsland," zei hij in een interview met de website Rue20. Hij voegt daaraan toe dat de samenwerking met Spanje doorgaat, ondanks de diplomatieke crisis van de afgelopen weken, maar waarschuwt ook dat deze "bedreigd" wordt.

De betrekkingen met Duitsland verslechterden afgelopen maart nadat Marokko alle contacten met de Duitse ambassade in Rabat had opgeschort na "diepe onenigheid" over "fundamentele kwesties voor het Koninkrijk Marokko".

Lees ook: Spanning tussen Marokko en Duitsland escaleert

Het is de eerste keer in 7 jaar dat Marokko zijn veiligheidssamenwerking met een Europees land schorst. In 2014 had het koninkrijk zijn justitiële samenwerking met Frankrijk voor enkele maanden opgeschort na een dagvaarding door de Franse justitie van Abdelatif Hamouchi, de baas van het directoraat-generaal Nationale Veiligheid (DGSN).

In datzelfde jaar heeft Marokko bij Spanje geprotesteerd tegen de onderschepping van het jacht waarmee Koning Mohammed VI op reis was, in de buurt van Sebta. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernández Díaz, moest zijn verontschuldigingen aanbieden, evenals het hoofd van de Guardia Civil in Sebta.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team