Zoeken

Vasten is prima te combineren met werken

5 april 2022 - 12:20 - Wereld

©

Praktiserende moslims vasten tijdens de hele maand april, wat betekent dat ze tussen zonsopgang en zonsondergang niets mogen eten en drinken. Dit kan een impact hebben op het werk, daarom is het van belang afspraken te maken met de werkgever.

Zo’n 5 % van de Nederlanders boven de 15 jaar is moslim en de kans dat een moslim vast tijdens de Ramadanmaand is zeer groot, al zullen ze dat niet altijd vertellen omdat ze geen last willen zijn voor collega’s. Dit jaar valt de maand Ramadan samen met de maand april, schrijft Servicemanagement.

Lees ook: Onderzoek: meedoen aan de Ramadan is erg gezond

Het is niet de bedoeling dat iemand zijn gezondheid in gevaar brengt door te vasten. De islam ontslaat zieke of kwetsbare mensen van de plicht om te vasten. En ook vrouwen die zwanger zijn, menstrueren of borstvoeding geven moeten niet vasten. Toch willen veel moslims liever geen uitzondering zijn en zullen de meesten van hen zoveel mogelijk willen meedoen aan de Ramadan. Vasten heeft namelijk ook veel positieve effecten voor je karakter, je gezondheid en je geloof en het is ook een periode van solidariteit en verbinding. Maar medewerkers die vasten kunnen wel sneller vermoeid raken, ze hebben soms meer moeite om zich te concentreren en ervaren soms meer stress of raken sneller geïrriteerd.

Ufuk Demirtaş, arts bij Arbo Unie en zelf praktiserend moslim, schrijft op de website van zijn werkgever dat een gezond persoon die geen fysiek zware baan heeft, niet veel moeite zal hebben tijdens de Ramadan. "Op je werk merk je er dan niet veel van. Behalve dat je de eerste dagen nog wat moet wennen aan een ander ritme: je eet en drinkt ’s avonds laat en moet weer vroeg op voor een stevig, voedzaam ontbijt waar je de dag mee door kunt. Dat maakt je nachten korter. In het begin is het soms even vechten tegen het slaapgebrek en het hongergevoel. Ook hoofdpijn is een kenmerk in de begindagen. Veel impact heeft dat niet; je kunt prima functioneren zonder eten", zegt Demirtaş. Iemand die zwaar werk doet, heeft het natuurlijk moeilijker dan iemand die op kantoor zit. "Vooral de combinatie van hitte en zwaar lichamelijk werk kan tot onveilige situaties leiden. Dan kun je duizelig worden en sta je bijvoorbeeld liever niet op een ladder."

Lees ook: Ramadan is uitgelezen kans om te stoppen met roken

Werkgevers hoeven vastende werknemers niet anders te behandelen, maar het is wel verstandig om rekening te houden met vastend personeel. Zo bepaalt de Arbowet dat een werkgever moet zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. Vastende werknemers kunnen iets minder scherp zijn en om veilige werkomstandigheden te garanderen is het goed dat een werkgever daar rekening mee houdt bij de planning van het werk. Het zorgvuldig omgaan met de godsdienst van werknemers valt ook onder goed werkgeverschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team