Zoeken

Steeds meer niet moslims vasten mee met collega’s in Nederland

6 april 2022 - 16:20 - Wereld

©

Op het werk vasten niet-gelovigen in Nederland tijdens de Ramadan steeds vaker een dag of twee mee met hun moslim-collega’s. Ze doen dat uit interesse naar de ervaring, of uit solidariteit met collega’s die ervoor kiezen om de hele maand vasten.

Tijdens de islamitische vastenmaand wordt tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt. "Voor het eerst doe ik een dag mee. Hopelijk begrijp ik hierna beter hoe het is voor collega’s die de hele maand vasten", zegt Vanessa van de Wiel, partner bij advieskantoor PwC. "Het bewustzijn rondom feestdagen buiten de christelijke kalender groeit maatschappelijk gezien, en dus ook bij mij en daarom doe ik juist dit jaar graag mee," zegt van de Wiel aan NOS.

Lees ook: Vasten is prima te combineren met werken

Het bedrijf heeft 6000 medewerkers in Nederland en organiseert de vastendag voor de vijfde keer op rij. "De interesse neemt per jaar toe", zegt voorzitter Pauline Mbundu-Uitenwerf. "Tijdens de dag zijn er digitale check-ins, zoals tijdens de lunch. Vaak een lastig moment. Deelnemers krijgen ook een box met zoetigheden thuis gestuurd voor in de avond. Want we werken nog steeds veelal thuis of op locatie." Mbundu-Uitenwerf zegt dat mensen deelnemen voor verschillende redenen. "Meer dan 150 mensen. Van gelovig, niet-gelovig en juniors tot mensen op partnerniveau. Ieder heeft zijn eigen redenen, maar solidariteit springt er wel uit. De reacties in het bedrijf zijn positief, zowel van mensen die doorgaans niet vasten, als van islamitische collega’s."

Abdelaziz Aouragh, een marketeer gericht op moslims, merkt ook op dat niet-islamitische Nederlanders steeds vaker meedoen tijdens de vastenmaand. "Hetzij voor een dag of juist voor een langere periode. Het komt ook vaker voor dat ze de hele Ramadan meedoen. Dit begon in de corporate wereld, maar raakt steeds meer wijdverspreid." Hij denkt dat dit ook te danken is aan de populariteit van intermittent fasting. "De overtuiging dat dit een bepaald gezondheidsvoordeel heeft, maakt dat de brug om de Ramadan te ervaren, kleiner wordt. Dan leg ik uit: de Ramadan is meer dan vasten, het gaat over je karakter verbeteren en dankbaar zijn."

Lees ook: Ramadan Nederland: meer kant-en-klaar, vegan en healthy

Aouragh ziet dat werkgevers hun medewerkers zelfs stimuleren om deel te nemen aan de vastenmaand. "Het is denk ik ook beter als het uit medewerkers zelf komt. Wel merk je dat bedrijven sensitiever zijn voor dit soort dingen en er aandacht aan besteden." Zo vast een derde van de medewerkers van pokebowl-restaurant Malu in Haarlem, net als vorig jaar weer mee en doen ook niet-gelovigen bij muzieklabel TopNotch/De Stroom, mee aan de Ramadan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team