Zoeken

Borstvoeding tijdens de Ramadan: risico’s voor moeder en baby?

5 april 2022 - 17:00 - Marokko

©

Kan vasten tijdens de Ramadan risico’s inhouden voor de borstvoedende moeder en haar baby? Moeders die borstvoeding geven, slagen er altijd in voldoende melk te produceren tijdens het vasten. Vasten kan echter het vetgehalte van de melk verlagen.

Wanneer een baby niet de nodige hoeveelheid vet krijgt, kan hij om meer moedermelk vragen. Een aantal tekenen die aantonen dat een baby niet genoeg te eten krijgt zijn: een daling van het aantal natte luiers (minder dan 6 per 24 uur); groenige ontlasting in plaats van goudgele; gewichtsverlies of gebrek aan gewichtstoename; geïrriteerdheid van de baby of aanhoudend gehuil.

Risico’s voor de borstvoedende moeders die ook vasten zijn: uitdroging, constipatie en nierkolieken door het gebrek aan water. Uitdroging uit zich in grote dorst, donkere urine, flauwvallen, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn en andere pijnen. Het is raadzaam om het vasten meteen te verbreken als één van deze tekenen zich voordoet en vooral water te drinken. Als het ongemak aanhoudt kan men best een arts raadplegen.

De vrouw die borstvoeding geeft en wil vasten, moet zich goed voorbereiden om ongemakken te voorkomen. Aanbevolen wordt meer dan 2 liter water, melk of vruchtensap per dag te drinken en galactogene voedingsmiddelen te consumeren die de lactatie stimuleren, zoals venkel, komijn, fenegriek, dadels en amandelen. Een gezonde en gevarieerde voeding komt de gezondheid van de moeder en de baby ten goede. Aanbevolen wordt de dag in een koele omgeving door te brengen en te rusten, de baby niet te bedekken als het warm is en het vasten te verbreken in geval van uitdroging.

Gezien de voordelen van borstvoeding voor baby’s tot zes maanden, is het ook beter om niet met flesvoeding te beginnen enkel om deel te kunnen nemen aan de Ramadan.

Bladna.nl