Zoeken

Ramadan Nederland: meer kant-en-klaar, vegan en healthy

4 april 2022 - 10:20 - Wereld

©

De ramadanmaand is weer aangebroken. Moslims wereldwijd vasten daarin van zonsopgang tot zonsondergang, maar ze delen ook voedzame en gezellige maaltijden.

De Marokkaans-Nederlandse Bouchra van de website Ramadanrecepten herinnert zich nog levendig de Ramadan van het jaar 2020. "Vrijwel alle moskeeën sloten de deuren. Ik denk dat geen enkele moslim in Nederland dat nog eens wil meemaken." Haar website werd toen druk bezocht omdat bijna iedereen thuis was tijdens de iftar, schrijft nu.nl.

Lees ook: Onderzoek: meedoen aan de Ramadan is erg gezond

De Islam telt wereldwijd meer dan een miljard moslims, "dus hetgeen we eten kan erg verschillen", vertelt Bouchra. In Marokko zijn traditionele gerechten gevulde soep (harira), honingkoekjes (chebakia) en panbroodjes (batbot)".

Bouchra merkt ook op dat mensen in haar directe omgeving en op sociale media, zich steeds meer voornemen om gezond te eten tijdens de Ramadan. "Het vrijwel dagelijks eten van (blader)deeg, gefrituurde hapjes en zoetigheden is een stuk minder geworden. De airfryer is in sommige huishoudens favoriet. In de Islam is het belangrijk om je lichaam gezond te houden en niet overmatig te eten."

Lees ook: Karim Amghar terug met ’Het Ramadangevoel’

Toch is er ook nog een andere trend op te merken, steeds meer mensen kiezen namelijk ook voor kant en klaar producten. Diepvriesproducent Mekkafood zag zijn afzet bij supermarkten de afgelopen twee jaar groter worden dan bij restaurants. "De eerste generatie kookt nog vaak traditioneel, de tweede en derde generatie moslims in ons land kiezen vaker voor gemaksproducten en westerse maaltijden. Die kant-en-klaartrend wordt weer wat gedempt door interesse in duurzaamheid en het eten van iets minder vlees", vertelt René Wokke van Mekkafood.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team