Zoeken

Onderzoek: meedoen aan de Ramadan is erg gezond

3 april 2022 - 18:20 - Wereld

©

Tijdens de maand Ramadan vasten moslims de hele dag lang. Het is algemeen bekend dat vasten goed is voor de gezondheid, maar het Erasmus MC in Rotterdam onderzocht waarom dat zo is.

Het Erasmus MC volgde tussen 2016 en 2018 meerdere moslims tijdens de maand Ramadan. "Wat we hebben ontdekt is dat tijdens het vasten de samenstelling van de darmbacteriën in de darmen verandert", vertelt Maikel Peppelenbosch, hoogleraar maag-lever en darmziekten van het Erasmus MC aan EditieNL. "Ook de lever functioneert beter, de bloedsuikerspiegel ziet er beter uit en je kunt gewicht verliezen."

Lees ook: Is het goed om te sporten tijdens de Ramadan?

De onderzoekers zagen dat tijdens het vasten het aantal butyraat producerende bacteriën in de darmen toeneemt. Dat is een vetzuur dat de werking van het spijsverteringssysteem bevordert. "Maar dat kan ook toenemen tijdens intermittent fasting of als je langere periodes overdag niet eet", legt de hoogleraar uit.

Lees ook: Ramadan: organiseren van maaltijden om je voeding in evenwicht te houden

Vasten werkt als een zuivering van het lichaam, maar volgens Edward Blommaart, expert vasten en voeding, is dit niet voor iedereen goed. "In mijn praktijk Oerfit komen mensen die hulp nodig hebben met het krijgen van een gezondere levensstijl. Vasten kan hier erg bij helpen, maar op welke manier je moet vasten hangt erg van de persoon af." Blommaart vindt het onderzoek van het Erasmus MC interessant. "Het klinkt erg aannemelijk. Dat de vetzuren in de lever worden geactiveerd klinkt logisch. Maar ik zou niet aanraden om nu allemaal de Ramadan te gaan doen. Om van je normale eetpatroon uit het niets over te stappen naar niet eten als de zon op is, heeft zware hormonale gevolgen."

Bladna.nl