Zoeken

Utrechtse Nour (17) runt al twee huiswerkscholen

29 april 2021 - 15:00 - Wereld

©

Nour ging als enige uit haar basisschoolklas naar het gymnasium. Daar zat ze tussen de witte klasgenootjes en kreeg ze te maken met heel wat vooroordelen met betrekking tot haar achtergrond. Vandaag runt ze twee huiswerkscholen.

Voor de 17-jarige Nour el Ghezaoui waren haar eerste jaren op de middelbare school alles behalve fijn. Ze kreeg te maken met vooroordelen en werd ook nog eens ziek. Een maagbacterie zorgde, naast de lichamelijk ellende, er ook voor dat ze vaak afwezig was op school. "Met mijn Marokkaanse achtergrond viel ik uit de toon. Het is niet direct zo dat iedereen discrimineerde, maar sommige leerlingen leken met een bepaald beeld naar me te kijken. Zo van, ze komt uit Kanaleneiland, hoe kan ze dan slim zijn? Ik probeerde thuis zoveel mogelijk te leren, ging naar negen van de tien toetsen, ook als ik in twee weken tijd 15 kilo afviel. Er werd nooit geïnformeerd hoe het met me ging, een paar dagen voor het einde van het schooljaar hoorde ik dat ik van school af moest. Ik had vier minpunten en mocht er maximaal drie hebben als ik over wilde. Later hoorde ik dat klasgenoten met zes minpunten wél overgingen. Ik heb er werk van gemaakt en de zaak gewonnen, maar dacht: als ik ergens niet gewild ben, moet ik daar niet blijven. Ik paste duidelijk niet in het plaatje van die school."

Nour ging naar een andere school en koos daar voor havo/vwo. "Ik kreeg daar de ruimte om ziek te zijn, hoefde niet alle toetsen te maken. Bovendien is het een gemengde school; die mix werkt voor mij", zegt ze in het AD. Inmiddels is ze genezen verklaard en zit ze in 4 gymnasium. Ze wil dolgraag andere studenten helpen die in dezelfde situatie zitten. "Ik zou toch niet de enige zijn die tegen dit soort dingen aanloopt? Die te maken heeft met een bepaald beeld over kinderen uit deze wijken? Er zijn veel kinderen in achterstandswijken die wel de capaciteit hebben om een hogere opleiding te gaan doen, maar niet de juiste begeleiding krijgen."

Ze dacht erover na om dat te doen via bijles en huiswerkbegeleiding en begon eerst aan huis les te geven, maar inmiddels krijgen tientallen kinderen bijlessen van Nour in Kanaleneiland en Zeist. Ze wordt daarbij ondersteund door studenten. "Ik geef eigenlijk alles. Van les aan kinderen uit groep 3, die net leren lezen en schrijven, tot wiskunde en basis Grieks. Ik maak mijn planning voor vier weken, moet ook soms rekening houden met m’n eigen toetsweek." Nour heeft haar bedrijf ’NG Hulp’ opgericht, dat is een online portaal met taal- en rekenoefeningen voor kinderen én hun ouders met een taalachterstand. Ze gaat ook beginnen met een cursus Nederlands voor ouders. Verder helpt Nour als vrijwilliger met het inpakken en uitdelen van voedselpakketten, omdat ze zelf ook aan den lijve heeft ondervonden hoe het voelt om als kind naar de voedselbank te moeten gaan.

Nour is voor al haar inzet genomineerd voor de Young Impact Award, een prijs voor jonge wereldverbeteraars. Je kan tot 14 juni nog voor haar stemmen.

Klik hier om voor Nour te stemmen!

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team