Zoeken

Utrechtse Ibrahim wil jongeren inspireren om in hun dromen te geloven

26 februari 2021 - 16:00 - Wereld

©

Ibrahim Jabri uit Utrecht heeft drie bachelors en drie masterdiploma’s en wil een inspiratiebron zijn voor jongeren met een niet-westerse achtergrond.

Na een soepele schoolcarrière deed de 25-jarige Ibrahim Jabri het ineens minder goed tijdens twee universitaire bachelors. Hij volgde technische bestuurskunde aan de TU Delft en internationale economics & business economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij werd zeer onzeker door de tegenvallende resultaten, maar slaagde er uiteindelijk toch in om de knop om te draaien. "Ik ben in Delft gestopt en zei tegen mezelf: focus. Ik ben nog harder gaan studeren en haalde weer achten", zegt Ibrahim in het AD.

Hij heeft inmiddels drie bachelordiploma’s en drie masterdiploma’s en werkt als wetenschappelijk docent op de Erasmus Universiteit en ook nog eens bij een bank. Op dit moment wordt er een debat gevoerd over kansenongelijkheid in het onderwijs omdat kinderen met laagopgeleide ouders vaak een lager schooladvies krijgen. Door de coronacrisis is ook de angst ontstaat dat de kloof zich verder uitdiept.

Ibrahim heeft ook Marokkaans-Nederlandse roots, maar hij kreeg een vwo-advies omdat zijn cijfers te goed waren. Toch had het gezin met een alleenstaande moeder en vier kinderen het niet makkelijk. Ze woonden in een buurt in Nieuwegein waar veel jongeren van school afhaakten, maar Ibrahim’s moeder zorgde ervoor dat dit met hem niet gebeurde. "Ik had strikte tijden waarop ik thuis moest zijn. Mijn moeder wilde niet dat we op het verkeerde pad raakten en pushte ons ontzettend om hard te leren. We moesten met goede cijfers thuiskomen. Ze had zelf nooit die kans gekregen en wilde dat wij die grepen om onze toekomst veilig te stellen."

Ibrahim beseft dat er in wijken zoals de Schilderswijk in Den Haag en het Utrechtse Kanaleneiland nog veel jongeren met een niet-westerse achtergrond rondlopen die veel te bieden hebben. Maar niet al die jongeren grijpen hun kansen en die groep wil hij inspireren. "Niemand heeft ooit tegen mij gezegd dat iets onmogelijk is, dat ik iets niet kan bereiken. Je moet doen waar je van droomt. Ken je waarde. Eigenlijk heb je juist een streepje voor als je twee talen vloeiend spreekt. En er zijn zoveel bedrijven met een diversiteitsbeleid. Daar zie ik alleen maar voordelen van. Je moet dat juist benutten."

Kamervoorzitter Khadija Arib en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zijn een grote bron van inspiratie voor Ibrahim. "Mijn moeder noemt hem altijd. ’Ibrahim, Aboutaleb begon op de lagere technische school en kijk hem nu.’ Het feit dat iemand uit een ander milieu komt, betekent niet dat die minder is. Het feit dat iemand er anders uitziet of meer begeleiding nodig heeft, betekent niet dat die dommer is. Dat iemand twee talen spreekt, zegt ook iets over iemands vermogen. Ik ga heus niet de hele Schilderswijk op de universiteit krijgen, maar als er maar één kind of tiener is die ik kan inspireren om door te gaan, ben ik al blij."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team