Zoeken

Haagse Ilyas (12) inspireert leeftijdsgenootjes met ondernemerschap

8 juni 2021 - 20:00 - Gemeenschap

©

De 24-jarige masterstudent Ming Faraz Khan zat thuis te studeren toen de bel opeens ging. Voor de deur stond de 12-jarige Ilyas. Hij vroeg of hij voor een kleine bijdrage zijn voortuin mocht opknappen. Ming is onder de indruk van zijn ondernemende houding en ook op school inspireert Ilyas kinderen en leraren.

Student Faraz Ming vroeg Ilyas, die hem zijn diensten als tuinder kwam aanbieden, om een paar dagen later terug te komen. "En ja hoor, zondag stond hij daar. Klaar om te werken. Hij weet er super veel van af en binnen een half uur was hij klaar. Ik was geraakt door zijn ondernemerschap. Veel kinderen van zijn leeftijd zitten vastgeklampt aan hun scherm, Ilyas niet." Ming was zo aangegrepen door de ingesteldheid van de jongen dat hij een bericht over hem plaatste op LinkedIn: ’Binnen zit Ilyas zeker niet. Sinds anderhalve maand is hij naast school actief als heuse tuinman’.

Lees ook: Helmondse Achraf heeft een ernstige boodschap

"Ik kwam op het idee door een vriend. Hij vertelde mij dat hij dit vroeger altijd deed. Ik dacht: ’Dat kan ik ook wel doen!’ Op die manier doe ik tenminste iets, ben ik lekker buiten, verdien ik wat geld én kan ik ook nog mensen helpen. Het tuinieren heb ik geleerd van mijn vader", zegt Ilyas in het AD. De 12-jarige jongen wil heel graag mensen helpen, maar hij wil tegelijkertijd ook ondernemen. "Ik kan mensen blij maken, doordat ze bijvoorbeeld minder geld hoeven uit te geven aan een tuinman. Als ze blij met mij zijn, kunnen we een afspraak maken dat ik vaker kom."

Ilyas knapte inmiddels ruim vijftig tuinen in Den Haag op. Zijn mini-onderneming is een inspiratie voor leeftijdsgenootjes. "Negen van mijn vrienden zijn ook aan het tuinieren gegaan. Ze willen iets kopen en werken er dan voor. Ik ben best wel trots op wat ik doe en dat anderen door mij ermee beginnen."

Ook op zijn school is Ilyas opgevallen, zijn meester noemde hem en zijn vrienden een voorbeeld voor de hele school. "Hij zei dat kinderen een voorbeeld aan ons moesten nemen, omdat wij niet de hele dag achter de Playstation zitten. Mijn verhaal komt in de schoolkrant, zodat iedereen het kan lezen!" Ilyas heeft grote ambities en is bereid om daar hard voor te werken. "Sommige kinderen werken tot ze kunnen betalen wat ze willen, maar ik ga daarna gewoon door. Het is goed voor mij", zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team