Zoeken

Nour (5) moest geamputeerd worden in Marokko maar werd succesvol geopereerd in Spanje

10 maart 2022 - 21:10 - Wereld

©

De vijfjarige Nour werd met succes geopereerd op de afdeling orthopedische chirurgie en kindertrauma’s van het Academisch Ziekenhuis Virgen de la Arrixaca in het Spaanse Murcia. Het Marokkaans meisje kon zich enkel kruipend voortbewegen maar staat nu eindelijk op eigen benen. Een wonder waar haar ouders en familie zeer gelukkig mee zijn.

Nour kon pas een paar maanden geleden voor het eerst rechtop staan. Ze is de afgelopen weken teruggekeerd naar school, waar ze het goed doet tussen haar klasgenoten. "Ze is een zeer alert en intelligent meisje," zegt Teresa Fernández, haar lerares aan de Florentino Bayona school in Murcia.

Lees ook: Taha (6) terug in Marokko na hartonderzoek in Malaga

Nour lijdt aan een zeldzame aangeboren ziekte. Ze werd geboren zonder scheenbeen in haar rechterbeen en met een verkort scheenbeen in haar linkerbeen. Ze had ook klompvoetjes. Al deze misvormingen moesten worden gecorrigeerd, aldus Dokter César Salcedo, hoofd van de afdeling orthopedische chirurgie en kindertrauma’s van het Virgen de la Arrixaca ziekenhuis. Ze slaagden erin de benen van het meisje recht te zetten. "De operatie was succesvol dankzij de laatste technologische innovaties. Nour zal zonder prothesen kunnen lopen," zegt hij.

"De laatste keer dat ik naar een dokter in Marokko ging, vertelde deze mij dat een amputatie van de benen van mijn dochter de enige oplossing was, maar ik weigerde dat", vertelt Meriem Safiri, de moeder van Nour, aan El Diario. De jonge vrouw, afkomstig uit Beni Mellal, ziet de genezing van haar dochter als een "wonder, een antwoord op gebeden". "Haar zien lopen is het grootste geschenk," voegt ze eraan toe.

Lees ook: Marokkaans kind ondergaat openhartoperatie in Israël

Dokter Salcedo is zeer tevreden over het proces dat twee jaar geleden van start ging, toen Nour nog maar drie jaar oud was. "Ze wordt elke dag beter en zal zonder angst kunnen spelen en rennen. Het is een spannende zaak, vanuit alle oogpunten, medisch, menselijk en sociaal," zei hij. De lerares van Nour bevestigt dit. "Ze werkt zo goed als haar klasgenoten en is erg zelfstandig. In de pauze gaat ze altijd met haar looprek naar buiten en speelt met haar vriendjes, maar we houden haar in de gaten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team