Zoeken

Nederland: studenten vertellen over Ramadan in coronatijd

16 mei 2021 - 18:00 - Wereld

©

Drie Avansstudenten die meededen aan de Ramadan vertellen hoe deze tweede vastenmaand tijdens de coronapandemie voor hen is verlopen.

Sommige moslims vinden de coronamaatregelen gunstig voor het vasten, terwijl anderen aangeven dat de beperkingen het vasten moeilijker maken dan onder normale omstandigheden. Studente Nada Couaicha zit in haar laatste jaar Bouwkunde in Den Bosch. "Het ging op zich wel goed bij mij. Het viel mij op dat het sneller ging dan andere jaren", vertelt ze aan punt.avans.nl. "Het echte Ramadan-gevoel bleef helaas wel weg. Dat komt doordat ik niet bij anderen ging eten en ’s avonds door de avondklok niet echt iets kon doen. Voor mij is het einde lastiger dan het begin. Eerst valt het qua vermoeidheid nog wel mee, maar richting het einde van de Ramadan merk ik wel dat ik vermoeid ben. Die laatste loodjes wegen dan ook het zwaarst", vertelt de Nederlands-Marokkaanse Nada. Tijdens het Suikerfeest gaat Nada naar kennissen. Eid ul-Fitr draait volgens haar allemaal om het gezelschap en het samenkomen.

Studente Hiba Kerkri zit in haar vierde jaar International Business and Languages. Ze vast al sinds haar tiende omdat ze dit altijd al interessant en leuk vond. "Het grote verschil met andere jaren zit hem gewoon in de gezelligheid. Normaal eten we na zonsondergang met familie of vrienden, maar dat kan nu niet. Zonder corona kun je het vasten compenseren met leuke dingen doen overdag, maar dat was nu ook niet mogelijk", vertelt Hiba. Ze vindt niet dat het thuiswerken een voordeel is. "Nu ik de hele dag binnen zat, kreeg ik sneller honger. Ook is de concentratie voor school stukken minder." Hiba kijkt altijd uit naar het Suikerfeest. "Lekker eten, cadeautjes geven en krijgen, nieuwe kleren aandoen en kinderen verwennen; het hoort er allemaal bij." Ze heeft voor Eid ul-Fitr ook henna laten zetten. "Ik wil gewoon iets extra’s doen, omdat er zoveel niet kan."

Studente Deniz Namek zit in haar tweede jaar Bestuurskunde in Den Bosch. Zij vond dat het vasten dit jaar verrassend goed en snel ging. "De maatregelen zijn effectief voor mij, ik had veel energie dit keer", vertelt de Turkse Deniz. Door de geldende beperkingen had ze meer tijd om zich te focussen op haar geloof en de Ramadan zelf. "Vorig jaar lag de focus meer op school. Ook als je bijvoorbeeld moe bent, was het nu makkelijker om even te gaan liggen en een dutje te doen." Deniz vindt het alleen jammer dat ze dit jaar opnieuw niet naar de moskee kon gaan om na zonsondergang het avondgebed te verrichten. "Dat vind ik juist heel leuk om te doen in de avond. Normaal gesproken ben ik daar iedere dag te vinden. Bij ons thuis bakken we voor het Suikerfeest altijd koekjes en andere zoetigheden, daar help ik mijn moeder bij. Groot vieren we het normaal gesproken niet. Ik heb niet veel familie dichtbij wonen, dus vieren we het met de mensen die er wél bij kunnen zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team