Zoeken

Uitspraak EU-Hof: Algerije prijst overwinning Polisario

1 oktober 2021 - 15:40 - Wereld

©

Na de nietigverklaring van twee handelsovereenkomsten tussen Marokko en de Europese Unie door het Europees Hof van Justitie, heeft Algerije via zijn minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, verheugd gereageerd op de "klinkende overwinning voor de zaak van het Saharawi-volk".

Terwijl de twee buurlanden zich in een diplomatieke escalatie bevinden, aarzelt Lamamra niet om de vinger op de zere plek te leggen. Dat deed hij woensdag na de uitspraak van het EU-hof over de akkoorden met betrekking tot landbouw- en visserij.

Lees ook: Europese Hof verklaart visserijovereenkomst Marokko-EU nietig

Via een verklaring liet het hoofd van de Algerijnse diplomatie weten dat "de dubbele belangrijke vooruitgang die in de Europese jurisprudentie is verankerd, een historische prestatie is. Die zal nu worden opgelegd aan alle lidstaten van de Europese Unie en aan haar instellingen, in hun betrekkingen met Marokko als bezettende staat".

De diplomaat, die zich opwerpt als een groot voorstander van het Polisario-front, benadrukt dat "dit vonnis tevens een nieuwe fase inluidt in de strijd van het volk van de Westelijke Sahara voor de uitoefening van zijn onvervreemdbaar, onaantastbaar en niet-onderhandelbaar recht op zelfbeschikking. Het vormt namelijk een onontkoombaar ijkpunt voor internationale organisaties die betrokken zijn bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict in de Westelijke Sahara, die rekening houdt met het zelfbeschikkingsrecht van het Saharawi-volk".

Lees ook: Polisario rekent op Europees Hof voor uitspraak tegen Marokko

"Het vonnis van het Europees Hof van Justitie wijst de VN-Veiligheidsraad op de weg die de voltooiing van de dekolonisatie van de Westelijke Sahara absoluut moet volgen. Tegenover een illegale bezetting van Sahrawi-grondgebied en een ongebreidelde exploitatie van natuurlijke hulpbronnen waarover het volk van de Westelijke Sahara de exclusieve en permanente soevereiniteit heeft, wordt de Veiligheidsraad meer dan ooit opgeroepen om zijn gezag in te zetten om de nationale rechten van het volk van de Westelijke Sahara te bevorderen en te beschermen," concludeerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team