Zoeken

Algerije vreest oorlog tussen Marokko en Polisario

25 oktober 2021 - 19:00 - Wereld

©

Amar Belani, speciaal gezant van Algerije voor de Maghreb en de Sahara, waarschuwt dat er een "echte risico" is op een oorlog tussen Marokko en de Polisario. Hij roept daarom de VN-veiligheidsraad op om de kwestie van de Sahara met "helderheid en verantwoordelijkheid" te behandelen.

"Met de brutale verbreking van het staakt-het-vuren door de Marokkaanse strijdkrachten en de annexatie van de bufferzone bij Guerguerat, in flagrante schending van militaire overeenkomsten, worden we geconfronteerd met een oorlogssituatie en moeten we toegeven dat de risico van een escalatie serieus is," verklaarde Amar Belani aan APS. Hij maakte deze verklaringen terwijl de VN-Veiligheidsraad moest samenkomen om de kwestie van de Sahara te bespreken.

Lees ook: Algerije vreest bewapening van Marokko door Israël

Belani vraagt aan de VN-veiligheidsraad om de "kwestie van de Westelijke Sahara met helderheid en verantwoordelijkheid te behandelen, omdat het een kwestie van vrede en stabiliteit in de regio is". Het is volgens de Algerijnse verantwoordelijke "legitiem om het nut in twijfel te trekken van het opnieuw op gang brengen van een politiek proces dat niet in overeenstemming is met de nieuwe realiteit ter plaatse en dat de koloniale overheersing zou legitimeren".

Volgens Belani moeten er ook vragen worden gesteld over de missie van de Minurso in de actuele context, daar er al "sinds 13 november 2020 geen staakt-het-vuur meer is vanwege de weigering van Marokko om terug te keren naar de status quo ante, ondanks de oproepen van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en dat er al dertig jaar wordt gewacht op de organisatie van een referendum over zelfbeschikking, dat de bestaansreden van de vredesmissie vormt".

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van poging gewapende aanval (video)

"Om al deze objectieve redenen en de aanzienlijk verslechterde situatie, wordt van de Veiligheidsraad verwacht dat het een evenwichtige, transparante en onpartijdige aanpak hanteert, rekening houdend met de nieuwe realiteit ter plaatse en de legitieme verwachtingen van het Saharaanse volk," concludeert de Algerijnse gezant voor de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team