Zoeken

Algerijnse gezant voor Sahara haalt uit naar Marokko

9 september 2021 - 20:20 - Wereld

©

Amar Belani is in Algerije recent benoemd tot speciaal gezant voor de kwestie van de Sahara en de Maghreb-landen. Zijn benoeming leidde in Marokko tot felle kritiek. De Algerijnse diplomaat diende de Marokkaanse pers van antwoord.

"We moeten er geen aandacht aan besteden. De Marokkaanse ambtenaren die opdracht gaven voor de persberichten in kwestie, laten op deze manier zien dat zij het hoofd echt aan het verliezen zijn", aldus Amar Belani. "Zij beseffen dat het Hof van Justitie van de Europese Unie zich op 29 september zal uitspreken over de twee oneerlijke overeenkomsten met Marokko (landbouw en visserij). Het Hof zal die akkoorden hoogstwaarschijnlijk nietig verklaren, aangezien de legitieme vertegenwoordigers van het Sahrawi-volk, in dit geval het Polisario-front, niet hebben ingestemd met de overeenkomsten.

Lees ook: Algerije benoemt verantwoordelijke voor Sahara

Volgens de Algerijnse diplomaat "zou deze annulering, indien ze bevestigd wordt, een ernstige diplomatieke crisis veroorzaken in de betrekkingen tussen Marokko en de Europese Unie". Deze hypothese zit de Marokkaanse ambtenaren dwars. Ook zei Belani dat de twee overeenkomsten Rabat ruim 500 miljoen euro per jaar aan natuurlijke hulpbronnen (landbouw en visserij) zouden opleveren.

Lees ook: Breuk met Marokko: Algerije komt niet terug op besluit

"Het Europese Hof van Justitie oordeelde in december 2016 ook al dat de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko niet van toepassing was op de Westelijke Sahara, omdat het Sahrawi-gebied een afzonderlijke en onderscheiden status heeft ten opzichte van Marokko, en omdat de Sahrawi’s niet hebben ingestemd met de toepassing van de overeenkomst op hun grondgebied," voegde Amar Belani eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team