Zoeken

Polisario rekent op Europees Hof voor uitspraak tegen Marokko

19 augustus 2021 - 16:20 - Wereld

©

Indien het Europese Hof van Justitie de handelsovereenkomst tussen Marokko en de Europese Unie ter discussie zou stellen, zou het koninkrijk 90 miljoen euro per jaar kunnen verliezen. Dit zou het gevolg zijn van een erkenning van de soevereiniteit van de Sahara over zijn eigen natuurlijke hulpbronnen, die momenteel door Marokko worden geëxploiteerd voor landbouw- en visserijproductie.

Volgens Manuel Devers, advocaat van het Polisario-front bij de Europese Unie, zou een gunstige uitspraak van het Europese Hof van Justitie voor de belangen van het Saharawi-volk, ook ten goede komen aan Europa. Het continent zou "op die manier per jaar ongeveer 6,6 miljoen euro aan douanerechten op landbouwproducten en zo’n 30 miljoen euro op visserijproducten kunnen besparen". De advocaat herinnert ook aan de 52 miljoen euro die de Europese Unie elk jaar aan Marokko geeft om Europese en vooral Spaanse vissers in staat te stellen om te kunnen vissen in de wateren die grenzen aan de Sahara, op grond van een visserijovereenkomst die in 2019 is gesloten.

Lees ook: Spaanse Europarlementariër wil dat Europa druk uitoefent op Marokko

Het Polisario-front kijkt dan ook reikhalzend uit naar het besluit van het Europese Hof, omdat het zou kunnen leiden tot een Europese erkenning van de soevereiniteit van het Saharawi-volk over zijn eigen hulpbronnen, laat Publico weten. Zo zou de EU nieuwe handelsovereenkomsten kunnen sluiten met de Sahara, net zoals eerder werd gedaan met Palestina voor de invoer van landbouwproducten en met de Gazastrook voor de invoer van visserijproducten.

"Zolang het conflict niet is opgelost, zal het Saharawi-volk eigenaar blijven van zijn hulpbronnen en moet elk besluit dat hen aangaat hun instemming krijgen," zei Abdulah Arabi, vertegenwoordiger van het Polisario-front in Spanje, verwijzend naar de "illegale exploitatie" door Marokko van de hulpbronnen van de Sahara voor de landbouw. Hij stelt de progressieve bezetting van het koninkrijk aan de kaak.

Lees ook: Marokko dreigt visserijovereenkomst met Europa op te schorten

Arabi heeft onder meer kritiek op de uitvoer door Marokko van tomaten en meloenen die in de regio van Dakhla worden geproduceerd voor de Europese markt, nadat ze worden vermengd met andere groenten en fruit die op Marokkaans grondgebied zijn geproduceerd. Volgens een onderzoek van de organisatie Mundubat wordt 14% van de Marokkaanse tomaten die naar de EU worden uitgevoerd, geproduceerd in de Sahara.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team