Zoeken

Grote twijfels over haalbaarheid tunnel Marokko Spanje

16 februari 2023 - 10:00 - Marokko

©

De spoorwegtunnel die Spanje en Marokko via de Straat van Gibraltar met elkaar moet verbinden, komt er voorlopig niet. In plaats daarvan wordt er gewerkt aan een glasvezel- en telecommunicatieverbinding, aldus officiële Spaanse bronnen.

Spaans minister Raquel Sánchez van Vervoer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, zei op de top tussen Marokko en Spanje, die plaatsvond op 1 en 2 februari in Rabat, dat beide landen "de studies zullen versnellen voor het project voor een vaste verbinding door de Straat van Gibraltar, dat veertig jaar geleden werd gelanceerd". Het is een strategisch project voor Spanje en Marokko, maar ook voor Europa en Afrika.

Lees ook: Project tunnel Spanje-Marokko mogelijk terug op tafel

Na de aankondiging werd verwacht dat de twee landen van start zouden gaan met de bouw van de tunnel, maar dat blijkt niet te kloppen. "Voorlopig is er een wederzijdse verbintenis om de studies te bevorderen voor een tunnel gericht op glasvezel en telecommunicatie", zeggen bronnen van het Spaanse ministerie van Vervoer. Ze benadrukken dat er niet wordt gedacht aan de bouw van een tunnel bestemd voor spoorvervoer tussen de twee landen.

Voor het nieuwe tunnelproject, dat voor glasvezel en telecommunicatie zal worden ingezet, zijn de twee landen het nog niet eens geworden over een uitvoeringsplan. Dezelfde bronnen melden dat de Marokkaans-Spaanse gemengde commissie waarschijnlijk deze maand bijeen zal komen om een werkschema te maken en het project op te starten.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: werkzaamheden in 2030 van start

De laatste maanden hebben beide landen echter ook opnieuw belangstelling getoond om het project in zijn oorspronkelijke versie te hervatten. In november heeft de Marokkaanse regeringsraad Abdelkébir Zahoud benoemd tot directeur-generaal van de Nationale Vereniging voor de Studie van de Straat van Gibraltar, die deel uitmaakt van het ministerie van Openbare Werken en Waterstaat. Spanje van zijn kant heeft in zijn begroting voor 2023 een lijn van 750.000 euro opgenomen om nieuwe haalbaarheidsstudies voor het project op te starten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team