Zoeken

Tweede coronagolf in Marokko: "We bereiden ons voor op het ergste"

23 november 2020 - 14:20 - Marokko

©

De tweede golf van de coronapandemie komt eraan, om nog maar te zwijgen over het griepseizoen dat opdoemt aan de horizon, en dat baart grote zorgen in het koninkrijk. De opvangcapaciteit op de verpleegafdelingen en in de intensive care is verdubbeld, maar het ontbreekt nog steeds aan verplegend personeel, terwijl er steeds meer nieuwe besmettingsgevallen worden gemeld.

De tweede golf van de pandemie van het coronavirus, dreigt de vele inspanningen van de regering teniet te doen. Waar het koninkrijk relatief gespaard bleef tijdens de eerste golf, gaan de cijfers sinds het begin van het schooljaar in stijgende lijn, waarbij besmettingsrecords worden bereikt met dagelijks meer dan 5000 nieuwe gevallen, al blijft het sterftecijfer wel onder 1,7%, meldt Le Monde. De regio Casablanca-Settat is op zichzelf al goed voor 18% van de meer dan 300.000 geregistreerde Covid-19-gevallen. En dit ondanks de preventieve maatregelen die in september zijn ingevoerd om de epidemie in te dammen.

In het Ibn Rochd Ziekenhuis in Casablanca, en met name op de intensive care, is de situatie onhoudbaar en zijn artsen overweldigd. "Patiënten die de besmetting overleven, worden in afwachting van hun herstel overgeplaatst naar regionale ziekenhuizen voor Covid-19-patiënten", zegt Lahoucine Barrou, hoofd van de ic-afdeling. Verder betreurt de ic-arts dat "We midden in de tweede golf zitten en ons moeten voorbereiden op het ergste. Momenteel slagen we erin om over voldoende plaats te beschikken op de intensive care, maar morgen zullen we worden overweldigd".

In het ziekenhuis, dat verbonden is aan het academisch ziekenhuis van Casablanca, zijn er 65 intensive care-bedden en vier intensive care-afdelingen, waar 70 extra bedden zijn bijgekomen voor de opvang van coronapatiënten tijdens deze noodtoestand. "We hebben een hele chirurgische afdeling verplaatst om intensive care-bedden te creëren. We nemen alleen ernstige gevallen op, omdat we uitgerust zijn met machines die over verschillende technieken beschikken voor zuurstoftherapie", legt de arts uit. Hij wijst er op dat niet de machines het probleem zijn, het materiaal kan worden aangekocht, maar niet de mensen.

Geconfronteerd met het schrijnende tekort aan verplegend personeel, heeft het ziekenhuis verschillende afgestudeerden van de verpleegschool aangeworven om de ic-artsen te helpen. Maar landelijk is het personeelsbestand nog steeds onvoldoende. "Met maar 12.000 artsen in de publieke sector voor 36,5 miljoen inwoners staat het hele systeem onder druk", zegt dezelfde bron. "Het wordt moeilijk en de vermoeidheid bij het zorgpersoneel slaat toe", zegt Kamal Marhoum El Filali, hoofd van de afdeling infectieziekten.

Enerzijds erkennen de artsen van het academisch ziekenhuis dat de fouten die tijdens de eerste golf zijn gemaakt ervoor zorgen dat ze de ziekte beter begrijpen en beter kunnen behandelen, maar anderzijds hekelen ze het "onverantwoordelijke" gedrag van de bevolking en een algemene laksheid tegenover de ernst van de situatie. "De patiënten die hier aankomen, verkeren al in een ernstige toestand. Ofwel omdat ze niet in corona geloofden, ofwel omdat ze de voorkeur gaven aan zelfmedicatie", betreurt Barrou.

"In andere gevallen hebben patiënten zelfs thuis een intensive care-unit laten installeren, uitgerust met zuurstof om te vermijden dat ze naar het ziekenhuis moeten. Dat is heel gevaarlijk. Patiënten met een respiratoire insufficiëntie moeten nauwlettend worden opgevolgd. Helaas sterven er velen bij aankomst op de eerste hulp, omdat het al te laat is."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team