26 januari 2021 - 12:40 - Marokko
In Marokko zijn per 10.000 inwoners gemiddeld 7,1 artsen beschikbaar. Dit ligt ver onder het aantal van 20 artsen per 10.000 inwoners zoals wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Om deze norm te halen heeft Marokko op korte termijn bijna 100.000 artsen en verplegers nodig.
De coronavirus-pandemie heeft het tekort aan gezondheidspersoneel, medische apparatuur en universitaire ziekenhuizen in Marokko bloot gelegd. Volgens het weekblad Maroc Hebdo, zijn er in Marokko momenteel 25.000 artsen, waarvan meer dan de helft werkzaam is in de privésector. In de twee dichtbevolkte regio’s Casablanca-Settat en Rabat-Salé-Kenitra werkt 56% van het totale aantal particuliere artsen en 39% van alle artsen die werken in de publieke zorgsector van het koninkrijk. Door de enorme toestroom van patiënten als gevolg van de coronavirus-pandemie, heeft het zorgpersoneel in de afgelopen 10 maanden twee keer zo hard moeten werken.
Volgens de secretaris-generaal van de Independent Union of Public Sector Doctors (SIMPS), El Mountadar Alaoui, zijn artsen en verpleegkundigen compleet overweldigd door de pandemie. "Ze moeten al 4 tot 5 keer harder werken vanwege de onderbezetting in de sector. Maar 2020 is voor hen een rampzalig en buitengewoon stressvol jaar geweest. Omdat ze, naast dit tekort aan personele middelen, werden geconfronteerd met een gebrek aan materialen en uitrusting", zegt Alaoui.
Naast een tekort aan artsen en verplegers, heeft Marokko ook te maken met een schrijnend tekort aan medisch specialisten. "Specialismen verdwijnen in Marokko. We zagen het tijdens deze Covid-19-periode. We hebben een enorm tekort geconstateerd op het gebied van artsen die gespecialiseerd zijn in reanimatie."
Voor de 36 miljoen inwoners van het koninkrijk zijn er slechts 700 specialisten, waarvan 290 werken in de publieke zorg. "In verschillende ziekenhuizen hebben verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in intensieve zorg het overgenomen omdat er een gebrek is aan artsen die weten hoe patiënten op de intensive care moeten worden behandeld. Zij zijn eigenlijk essentieel om een patiënt op de intensive care correct te behandelen", betreurt Alaoui.
Wat ook niet echt meehelpt bij het vergroten van het aantal artsen, is het feit dat veel jonge doctoren vertrekken naar Frankrijk en andere landen. Volgens Alaoui vertrekt jaarlijks 30% van de Marokkaanse artsen, waarvan er gemiddeld 7000 in Frankrijk terecht komen. Om de tekorten weg te werken moeten er per jaar 3000 tot 3500 artsen worden opgeleid en zullen er universitaire ziekenhuizen moeten worden gebouwd.
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Nador pakt chaos op stranden aan met vaste prijzen
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Renovatie plein wekt woede in Al Hoceima
Nador pakt chaos op stranden aan met vaste prijzen
Gevaarlijke situatie op toeristische trekpleister Al Hoceima
Marokkaanse verliest 222.000 dirham door WhatsApp-bericht
Vicevoorzitter wijk Tanger opgepakt na klacht uit België
Grensovergang Melilla: minder drukte door uitkeringscontrole
Ajdir wil strandtoerisme redden