Zoeken

Coronavirus: arts slaat alarm over tweede golf in Marokko

2 november 2020 - 21:00 - Marokko

©

Marokko gaat een tweede besmettingsgolf van het coronavirus tegemoet die nog veel virulenter is dan de eerst golf. Dit is de grootste zorg van dokter Tayeb Hamdi, onderzoeker in gezondheidsbeleid en -systemen en tevens vicepresident van de Nationale Gezondheidsfederatie (FNS).

Net als veel Europese landen lijkt Marokko aan de vooravond te staan van de invoering van strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Volgens de dokter zou het virus tijdens de tweede golf die eraan komt, meedogenloos toe kunnen slaan. "We zijn een nieuwe fase van de pandemie ingegaan en nieuw gedrag is nodig," zegt de arts. Ook verwacht hij dat "de seizoensgriep en andere seizoensgebonden luchtweginfecties de situatie zal compliceren en de gezondheidsfaciliteiten zal overweldigen". Hamdi vreest dat "de capaciteit van ziekenhuizen, intensive care en gezondheidswerkers niet uitgebreid kunnen worden", meldt Hespress.

De vice-president van de FNS benadrukt dat het belangrijk is om op tijd te reageren om de gezondheidscrisis niet nog verder te laten escaleren. "De instorting betekent dat sommige burgers met ademnood, die in kritieke toestand verkeren, vanwege een gebrek aan bedden niet kunnen worden opgenomen in het ziekenhuis of de intensive care. Dit geldt zowel voor gevallen van covid-19-patiënten als voor andere gevallen, zoals beroertes, hartaanvallen, of mensen die een ongeval hebben gehad. Deze situatie is zowel onvoorstelbaar als gevaarlijk", zegt Hamdi.

Volgens de dokter is het niet alleen een kwestie die invloed heeft op de gezondheid van Marokkanen, maar zal het ook negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid en stabiliteit van het hele land. "We kunnen het ons niet veroorloven om dit op zijn beloop te laten, want we zullen levens, de economie, onderwijs en het sociale leven, met een veel langere en langzamere herstelperiode opzadelen", aldus dokter Hamdi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team