Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje versneld door WK 2030

17 juni 2024 - 07:00 - Marokko

©

Na 43 jaar wachten is er nieuwe hoop voor de tunnel onder de Straat van Gibraltar die Marokko en Spanje, en dus ook Afrika en Europa, met elkaar moet verbinden. De tunnel zou nu mogelijk gerealiseerd kunnen worden vóór het WK 2030, dat door de twee landen samen met Portugal wordt georganiseerd.

De plannen voor de tunnel, met een prijskaartje van 6 miljard euro, liggen al sinds 1981 op tafel. In dat jaar tekenden wijlen Koning Hassan II en Juan Carlos I van Spanje een intentieverklaring voor de bouw van de tunnel.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: een moeilijke rekensom

Twee bedrijven, het Marokkaanse SNED en het Spaanse SECEGSA, werden belast met de haalbaarheidsstudies. In 2023 werd het project nieuw leven ingeblazen tijdens de 43e topontmoeting tussen Marokko en Spanje. Afgelopen zomer trok Spanje 2 miljoen euro uit voor een ontwerpstudie.

Lees ook: Dit gaat de tunnel tussen Marokko en Spanje kosten

De tunnel is van groot belang voor zowel Marokko als Spanje, en voor de twee continenten die ze verbinden. Met een lengte van 42 kilometer (waarvan 27,7 kilometer onderzee en 11 kilometer ondergronds) zal de tunnel de verplaatsing van mensen en goederen tussen Afrika en Europa aanzienlijk vergemakkelijken. De reistijd tussen Madrid en Casablanca zou verkort worden van 12 uur naar slechts 5,5 uur. De tunnel zal worden aangelegd tussen Punta Paloma in Spanje en Malabata bij Tanger in Marokko. Volgens de Spaanse studiebureau SECEGSA zou de tunnel jaarlijks 12,8 miljoen passagiers en 13 miljoen ton goederen kunnen vervoeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team