Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje: werkzaamheden binnenkort van start?

28 april 2024 - 13:00 - Marokko

©

De Nationale Maatschappij voor Studies van de Straat van Gibraltar (SNED) ontkent berichten dat de diepgaande studies voor het project van een tunnel onder de Straat van Gibraltar, die de twee landen, maar ook Afrika en Europa met elkaar zal verbinden, zullen worden afgerond voor het WK 2030 dat Marokko en Spanje samen met Portugal organiseren, en dat de bouwwerkzaamheden volgend jaar zullen beginnen.

In tegenstelling tot wat door Spaanse en Marokkaanse media is gemeld, zijn de diepgaande studies voor het project van een tunnel onder de Straat van Gibraltar nog steeds aan de gang en nog niet afgerond. Dat blijkt uit verklaringen van de Nationale Maatschappij voor Studies van de Straat van Gibraltar (SNED) aan SNRTNews. De groep benadrukt dat dit grootschalig project "een grondige planning" vereist, met voorbereidingen op verschillende vlakken: besluitvorming op het hoogste niveau, technische studies, specifieke verkenningen, promotie op forums en in gespecialiseerde organisaties, financiering, uitvoeringsmethoden, wetstoepassing...

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: nog een lange weg te gaan

Marokko en Spanje kiezen nu voor een spoorwegtunnel in plaats van een tunnel "voor het verkeer van voertuigen, vanwege problemen met verkeerscongestie, die tal van problemen zou kunnen veroorzaken, vooral tijdens spitsuren, door de toename van het aantal goederenvervoerders dat via de Straat van Gibraltar passeert", meldt de Spaanse pers. Een spoorwegtunnel die het transport van voertuigen en vrachtwagens, evenals het verkeer van hogesnelheidstreinen mogelijk maakt.

Lees ook: Spanje en Marokko wijzigen plan voor tunnel onder Straat van Gibraltar

Het project van de Marokko-Spanje tunnel onder de Straat van Gibraltar zal op de agenda staan van de volgende topontmoeting tussen de twee landen, die gepland is tussen mei en juni, aldus de SNED. De bijeenkomst zal zich richten op het opstellen van een roadmap om de uitgevoerde studies te evalueren en het ontwerp van dit grootschalige project af te ronden; de validatie van het werkplan 2023-2025, dat naast de globale strategie die zal worden goedgekeurd, ook een analyse zal omvatten van de haalbaarheid van de bouw van een verkenningstunnel om de geomechanische kenmerken te bepalen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team