Zoeken

Treinreiziger krijgt 50.000 dirham van Marokkaanse spoorwegen ONCF

16 oktober 2020 - 11:40 - Marokko

©

Een treinreiziger uit Rabat krijgt ongeveer 50.000 dirham schadevergoeding van de Marokkaanse spoorwegenmaatschappij ONCF. Door een vertraging van een uur heeft de reiziger zijn vlucht van Casablanca naar Canada gemist.

Reiziger Driss El Ouali is lid van het Marokkaanse netwerk voor het recht op toegang tot informatie (REMDI). Hij zou naar de Canadese stad Ottawa afreizen om deel te nemen aan een conferentie die van 29 tot 31 mei werd gehouden.

Hij werd gedwongen om zijn reis tot de volgende dag uit te stellen en een nieuwe reservering te maken. Daardoor miste El Ouali de eerste dag van de conferentie. Hij ziet dit als "een schending van de verplichting die ONCF heeft tegenover hem". In zijn verklaring eiste hij naast de juridische kosten een schadevergoeding van 100.000 dirham.

De verdediging stelt dat er sprake was van overmacht en beschreef de vertraging als iets "normaals". De rechtbank kon zich niet vinden in het argument van de verdediging dat het om een normale vertraging ging. De ONCF heeft zijn verplichtingen ontdoken, vindt de rechtbank.

Het Marokkaanse wetboek van Koophandel zegt het volgende over dit soort situaties: "Als het vertrek wordt vertraagd, heeft de reiziger recht op schadevergoeding. Als de vertraging abnormaal is of als de reiziger als gevolg van de vertraging geen belang meer heeft om de reis te voltooien, dan heeft de reiziger het recht om de overeenkomst te beëindigen of de prijs van de reis die hij heeft betaald terug te krijgen. Hij heeft geen recht op schadevergoeding als de vertraging te wijten is aan onvoorziene omstandigheden of overmacht".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team