Zoeken

Toufik verliest gebruik rechtervoet door politiegeweld

6 augustus 2023 - 22:00 - Wereld

©

Toufik, 38 jaar, raakte enkele weken geleden zwaar gewond na door de politie in het Franse Fontaine te zijn neergeschoten. Hij verloor als gevolg daarvan het gebruik van zijn rechtervoet. Zonder nieuws van de politie inspectiedienst IGPN, heeft zijn advocaat op 28 juli een klacht ingediend.

De feiten gaan terug tot 15 juni. Toufik reed rond 21.00 uur met zijn scooter op een weg langs de rivier de Drac, die verboden is voor gemotoriseerde voertuigen. "Plotseling sprongen mensen uit een struik en besproeiden me met gas. Ik begreep niet wat er gebeurde, ik zag niet dat het politieagenten waren. Ik dacht dat het een aanval was. Ik was bang en bleef rijden. Daarna hoorde ik een schot. De kogel boorde zich in de achterkant van mijn knie en kwam er via mijn dij uit", vertelt de dertiger. Toufik verloor veel bloed. Toen hij stopte werd hij verrast door andere politieagenten. Een van hen ging met zijn voet op zijn borstkas staan terwijl hij een wapen op zijn gezicht richtte, meldt Le Parisien.

Lees ook: Schande: agent krijgt 1,6 miljoen euro na doodschieten Nahel (17)

"Dat geweld is totaal onbegrijpelijk", zegt Toufik’s advocaat verontwaardigd. "Op dat moment is mijn cliënt gewond, op de grond... Hij is niet bekend bij de politie, dus de agenten kunnen niet zeggen dat ze te maken hebben met iemand die gewelddadig, gevaarlijk of gewapend is. Natuurlijk, hij maakt een fout door op deze dijk te rijden, maar het is slechts een overtreding, geen misdrijf. Hij was geen racecoureur, hij reed in een gematigd tempo, met een helm op en een legaal voertuig dat niet gestolen was. Niets rechtvaardigt het gebruik van een 9 mm wapen, vooral omdat hij in zijn rug werd geschoten! Hij was al voorbij de politie toen de agent de trekker overhaalde."

De gewelddadige reactie van de politie heeft ernstige gevolgen voor Toufik. Hij heeft het gebruik van zijn rechtervoet verloren. "De chirurg vertelde me dat ik het maar net heb overleefd", zucht Toufik. De 54 hechtingen die nodig waren, hebben een enorm litteken achtergelaten. Zijn advocaat claimt dat hij het slachtoffer is geworden van geweld met een wapen door een openbaar gezagsdrager, wat heeft geleid tot permanente invaliditeit. "Het moet door het hof van assisen worden behandeld, het is crimineel. We moeten ons vragen stellen over dit toenemend gebruik van vuurwapens."

Lees ook: Oog verloren door politie, Jalil (15) vertelt

De advocaat heeft al anderhalve maand geen nieuws van de onderzoekers van de IGPN. Daarom heeft hij op 28 juli een klacht ingediend. Er zijn twee procedures aan de gang. De ene betreft onopzettelijke letsel veroorzaakt door de politieagent. Deze laatste beweert dat hij uit zelfverdediging handelde en het slachtoffer was van opzettelijk geweld. Hij heeft eveneens een klacht ingediend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team