Zoeken

Schande: agent krijgt 1,6 miljoen euro na doodschieten Nahel (17)

6 juli 2023 - 12:00 - Wereld

©

De geldinzameling opgezet door rechtse populisten en collega’s om de politieagent die in Frankrijk de 17-jarige Nahel Merzouk doodschoot, heeft ruim 1,6 miljoen euro opgebracht. Dit is vier keer het bedrag dat voor de familie van Nahel via Leetchi werd opgehaald, met name 449.000 euro.

De Franse minister van Justitie, Eric Dupond Moretti, beschuldigde de initiatiefnemers van de crowdfunding ervan de dood van Nahel voor politieke doeleinden te gebruiken en beschuldigt de initiatiefnemers ervan "olie op het vuur" te gooien. Olivier Faure, leider van de socialistische oppositiepartij (PS), stelt dat de daders "de grote verdeeldheid in de Franse samenleving op scherp zetten".

Lees ook: Laatste eerbetoon aan door politieagent doodgeschoten Nahel

De moord op Nahel heeft het debat over politiegeweld en racisme in Frankrijk nieuw leven ingeblazen en heeft geleid tot een golf van spanningen en rellen. Meer dan 45.000 politieagenten zijn in het hele land ingezet om de orde te handhaven, na meerdere nachten van geweld sinds de dood van de tiener. Afgelopen vrijdag werden ruim 1300 mensen gearresteerd, 719 op zaterdag en 78 op zondag.

Na de oproep tot kalmte van Nadia, Nahel’s grootmoeder, tijdens een televisie-interview, namen de rellen geleidelijk aan af. "Ik zeg tegen de mensen die plunderen - stop. Nahel is dood. Mijn dochter had maar één kind. Ze is verloren, het is over, mijn dochter heeft geen leven meer", verklaarde de oude vrouw.

Lees ook: "Vuile Marokkanen": Belgische politieagenten beschuldigd van racisme

De politieagent, getrouwd en vader van een kind, schoot de jongeman van Algerijnse en Marokkaanse afkomst van dichtbij neer tijdens een verkeerscontrole vorige week dinsdag. Het slachtoffer was niet gewapend en vormde geen bedreiging voor de dader en zijn collega’s, zoals te zien is op een video van het incident die op sociale media is verspreid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team