Zoeken

Topoverleg tussen Marokko en Spanje

19 november 2020 - 11:40 - Marokko

©

De Spaanse premier Pedro Sanchez wordt op 17 december in Rabat verwacht. Samen met premier Saadeddine El Othmani is hij dan medevoorzitter van het 12e topoverleg tussen Marokko en Spanje. De vorige bijeenkomst vond in 2015 plaats in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Premier El Othmani kondigde het nieuws aan op Twitter. Hij schreef dat beide landen de wil koesteren om hun samenwerking verder te ontwikkelen, ten gunste van hun burgers. Deze 12e vergadering volgt op het bezoek van Koning Felipe VI van Spanje aan Marokko in februari 2019. Aan het einde van dit bezoek werden elf samenwerkingsovereenkomsten ondertekend.

Op de agenda van de bijeenkomst staat het aanhalen van de bilaterale betrekkingen, met name op het gebied van industrie, handel, gezondheid, energie en veiligheid. Ook de delicate situatie van de zeegrenzen in de Atlantische Oceaan, tussen Dakhla in het zuiden van Marokko en de Spaanse Canarische Eilanden, zal aan bod komen. Koning Mohammed VI kondigde op 7 november een dialoog met Madrid aan over deze kwesties.

Gezien de groeiende stroom illegale migranten die aankomt op de Canarische Eilanden zou ook het probleem van illegale migratie aangesneden kunnen worden.

In 2019 was Spanje de grootste handelspartner van Marokko. De handel van het koninkrijk met zijn noordelijke buur bedroeg in totaal meer dan 15 miljard dollar, of 7,94 miljard dollar aan import en 7,07 miljard aan export. Meer dan 800 Spaanse bedrijven zijn aanwezig in Marokko en Spanje is de thuisbasis voor een Marokkaanse gemeenschap van zo’n 800.000 leden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team