Zoeken

Mogelijk opnieuw uitstel van topoverleg Marokko-Spanje

25 januari 2021 - 13:20 - Marokko

©

Het uitgestelde topoverleg tussen Marokko en Spanje, dat in eerste instantie stond gepland op 17 december 2020, zal waarschijnlijk opnieuw worden uitgesteld vanwege de corona-pandemie. Dit blijkt uit uitspraken van de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya.

In een interview met de Nationale Radio van Spanje, heeft minister González Laya laten weten dat het bezoek van de Spaanse premier Pedro Sanchez aan Rabat, waarschijnlijk tussen februari en maart plaats zal vinden. Ze benadrukte dat de recente ontwikkelingen van de coronavirus-pandemie de oorzaak zijn en dat er geen politiek motief is om het overleg uit te stellen. "We werken aan een nieuwe datum, maar de vertraging was nooit te wijten aan politieke redenen, maar aan gezondheidsredenen", zegt de minister.

González Laya werd ook bevraagd over de gevolgen die het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president, Joe Biden, zou kunnen hebben op de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. "Ik ga niet in op dit spel, het is een beslissing die past bij de Verenigde Staten, en Spanje zal het ook niet wegnemen of zich in deze discussie mengen", zei ze.

Afgelopen december liet González Laya nog weten dat "de Spaanse regering al een reeks contacten heeft gehad met het team van Biden om een terugkeer naar het multilateralisme te zoeken. Het is aan Biden om de situatie te beoordelen, om te zien hoe hij zich wil positioneren en om te werken aan een rechtvaardige maar ook duurzame oplossing", voegde de minister eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team