Zoeken

Blijft Marokko Kenia helpen na U-bocht in Sahara-kwestie?

20 september 2022 - 23:00 - Marokko

©

Kenia heroverweegt het besluit van de nieuwe president William Ruto. Deze wilde de erkenning door zijn land van de "Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR)" intrekken. De vraag is nu of Marokko na deze ommezwaai van Nairobi, dat van Rabat afhankelijk is voor lagere kunstmestprijzen, zal blijven helpen.

Om zijn verkiezingsbelofte na te komen, wil de nieuwe Keniaanse president William Ruto de prijzen van meststoffen verlagen. Daarvoor rekent hij op Marokko. Daartoe had hij afgelopen woensdag ook een ontmoeting met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita. Beiden spraken over een nieuwe, wederzijds voordelige handelsrelatie. Vervolgens trok de Keniaanse president in een tweet de erkenning door zijn land van de "Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR)" in. Een paar uur later verwijderde hij de tweet weer, waardoor algemene verwarring ontstond.

Lees ook: Marokko levert 370.000 ton meststoffen aan Afrikaanse landen tegen verlaagde prijs

Het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag het besluit van de gekozen president teruggedraaid. "Het standpunt van Kenia over de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) is niet alleen volledig in overeenstemming met het besluit van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) van 22 augustus 1982 om de SADR als lid toe te laten, maar ook met het Handvest van de Afrikaanse Unie, waarin wordt opgeroepen tot het onbetwistbare en onvervreemdbare recht van een volk op zelfbeschikking. Voorts laat het land zich leiden door de besluiten van de opeenvolgende staatshoofden en regeringsleiders van de Afrikaanse Unie inzake de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR)," aldus de afdeling. Ook wordt benadrukt dat Kenia geen buitenlands beleid op Twitter uitvoert.

Lees ook: Meststoffen: Brazilië vraagt Marokko om hulp

Door deze verandering van toon kunnen de overeenkomsten die het nieuwe regime probeert te sluiten met Marokko onder druk komen te staan. De Sahara-kwestie is voor Rabat ononderhandelbaar. Koning Mohammed VI maakte dit heel duidelijk in zijn toespraak bij de viering van de Revolutie van de Koning en het Volk. De vorst vroeg zijn "traditionele en nieuwe partners met dubbelzinnige standpunten over de Sahara-kwestie, om hun houding te verduidelijken en te herzien".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team