Zoeken

Abdelmadjid Tebboune: "Standpunt over Sahara niet tegen Marokko gericht"

1 april 2024 - 10:00 - Wereld

©

Tijdens een recente interview op de Algerijnse televisie heeft de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune zich uitgesproken over de relaties met Marokko, de Sahara-kwestie, de spanningen met de Verenigde Arabische Emiraten, en het voorstel voor een Maghreb-overlegkader.

Tebboune benadrukte dat het initiatief voor dit overlegkader, dat door sommigen wordt gezien als een poging om de Arabische Maghreb Unie zonder Marokko nieuw leven in te blazen, "niet is gericht tegen enig land". "We zijn begonnen met het organiseren van bijeenkomsten waar niemand wordt uitgesloten. Het doel is om te verenigen en te coördineren rond bepaalde onderwerpen. Er is overeenstemming over het creëren van een entiteit, niet tegen een van de landen van de Unie van de Arabische Maghreb," aldus Tebboune in een gesprek met de nationale pers dat zaterdag werd uitgezonden op de Algerijnse televisie.

Lees ook: De valse handuitreiking van Abdelmadjid Tebboune aan Marokko

De Algerijnse president liet ook weten dat "de deur open blijft voor onze buren in het westen, die zonder overleg met ons andere keuzes hebben gemaakt", verwijzend naar de beslissing van Marokko om toe te treden tot de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). "Ze zijn vrij om hun eigen keuzes te maken, maar er zijn bepaalde kwesties die ons gezamenlijk aangaan, vooral omdat we vergelijkbare problemen hebben," voegde hij toe. Over de Marokkaanse Sahara, erkend door sommige Arabische landen, onthield Tebboune zich van commentaar.

Verder noemde Tebboune de Sahara-kwestie een "rechtvaardige zaak" en een "dekolonisatievraagstuk" dat "een oplossing zal vinden". Hij verzekerde dat deze houding "niet gericht is tegen onze Marokkaanse broeders". "Als we de weg van de rede kiezen in plaats van dreiging en kracht, zullen we tot een oplossing komen".

Lees ook: Algerije benoemt consuls in Marokko ondanks diplomatieke rel

Met betrekking tot de relatie met de Verenigde Arabische Emiraten, herinnerde Tebboune eraan dat Algerije "nooit heeft deelgenomen aan verbale agressie tegen hen. We beschouwen hen nog steeds als broeders en bidden dat ze terugkeren op het rechte pad, vooral nu het Ramadan is... Hun acties zijn niet logisch", aldus de Algerijnse president, die beklemtoonde dat Algerije "nooit buigt" en dat zijn woord "gerespecteerd" wordt. Algerije streeft naar "vreedzame coëxistentie met alle naties", maar "zijn geduld heeft grenzen", waarschuwde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team