Zoeken

Algerije wil Maghreb Unie zonder Marokko

28 maart 2024 - 12:00 - Wereld

©

Algerije heeft de afgelopen maanden toenadering gezocht tot Tunesië, Libië en Mauritanië met als doel de Arabische Maghreb Unie (UMA) nieuw leven in te blazen, zonder Marokko.

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, bevestigde dinsdag dat president Abdelmadjid Tebboune en hijzelf al bijna een jaar contact onderhouden met de leiders van de andere Maghreb-landen. Attaf benadrukte dat Noord-Afrika de enige regio ter wereld is zonder een overkoepelend orgaan voor samenwerking. Dit heeft geleid tot een gebrek aan een gezamenlijke positie over internationale kwesties.

Lees ook: Arabische Maghreb Unie kaart tegenstrijdigheden Algerije aan

De minister benadrukte dat het initiatief niet gericht is op het creëren van een alternatief voor de UMA, maar op het heractiveren van de bestaande unie. Hij erkende dat de UMA momenteel "in coma" ligt, maar stelde dat de instituten nog steeds bestaan en dat de conventies nog steeds geldig zijn.

Lees ook: Tunesië sluit Marokko uit van Arabische Maghreb Unie

Ahmed Attaf weigerde details te geven over de Algerijnse plannen, maar kondigde wel een "nabije" top van de staatshoofden van de regio aan. De locatie en de deelnemerslijst van deze top zijn nog niet bekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team