Zoeken

The Guardian prijst Marokko maar heeft kritiek op ’witte redder’

17 september 2023 - 16:00 - Marokko

©

The Guardian, een gerenommeerde Britse krant, heeft de "redelijk effectieve" respons van Marokko op de verwoestende aardbeving van 8 september geprezen. Tegelijkertijd levert de krant kritiek op de houding van de ’witte redder’ die soms door westerse landen wordt aangenomen.

De speciale verslaggever van The Guardian, Peter Beaumont, die eerdere rampen heeft gedekt, constateert dat de Marokkaanse regering snel gehandeld heeft. "Binnen ongeveer 48 uur had Marokko gedeeltelijk een van de belangrijkste wegen heropend die naar het hart van het aardbevingsgebied leidt, waardoor hulp kon worden geboden aan de meest getroffen mensen," schrijft hij. Beaumont noemt ook de constante helikoptervluchten en een golf van nationale solidariteit als positieve reacties na de ramp.

Lees ook: IMF gaat belangrijke lening aan Marokko toekennen

De expert benadrukt dat de uitdagingen waar Marokko mee te maken heeft, vooral voortkomen uit de aard van de ramp: een verspreide bevolking in honderden dorpen, gelegen in extreem moeilijk terrein. Hij bekritiseert het ’witte redder’-complex, de notie dat westerse landen inherent beter in staat zijn om hulp te bieden. Beaumont wijst erop dat het fundamenteel is dat landen hun eigen beslissingen nemen in humanitaire situaties, iets dat de Franse president Emmanuel Macron uiteindelijk ook heeft erkend.

Lees ook: Tahar Ben Jelloun over Marokko: "Macron is bang voor Algerije" (video)

Ten slotte merkt Beaumont op dat terwijl buitenlandse hulp welkom en noodzakelijk is, deze moet worden afgestemd op de behoeften van het getroffen land om daadwerkelijk effectief te zijn. "De dringende vraag is nu hoe Marokko op de lange termijn de verwoeste gemeenschappen kan helpen heropbouwen," concludeert hij. Hierbij benadrukt hij dat dit een serieuze inzet van Marokko’s internationale partners zal vereisen.

Bladna.nl