Zoeken

Algerije voert mediaoorlog tegen Marokko

6 oktober 2023 - 17:00 - Marokko

©

In de nasleep van de verwoestende aardbeving in Marokko heeft Rabat kritiek geuit op de Algerijnse media vanwege hun politieke verslaggeving over de ramp. Terwijl Marokko hulp accepteerde van landen zoals Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, verwierpen ze het aanbod van Algerije en enkele andere landen. Volgens de Algerijnse pers zou Marokko zonder hulp van zijn oostelijke buur echter niet effectief het hoofd kunnen bieden aan de gevolgen van de aardbeving.

Mohamed Mliless, een onafhankelijke onderzoeker, gaf in een interview met Morocco World News aan dat de Algerijnse media de aardbeving hebben gebruikt als een nieuw platform om Marokko aan te vallen. Dit in het licht van de bestaande geopolitieke spanningen tussen de twee landen. Mliless merkte ook op dat de keuze van beelden in de Algerijnse rapportages een duidelijke vooringenomenheid liet zien, bedoeld om Marokko te portretteren als een staat die niet adequaat op de crisis kan reageren.

Lees ook: Beheer aardbevingen: Marokko beter dan Algerije

"Ze denken dat we ons in een moment van zwakte bevinden en ze denken dat ze van deze gelegenheid gebruik moeten maken om meedogenloze aanvallen uit te voeren met als doel het Koninkrijk verder te verzwakken", aldus de expert.

Lees ook: Marokko en Algerije botsen bij de VN over de Sahara

Tijdens de Algemene Vergadering van de VN veroordeelde de Marokkaanse ambassadeur Omar Hilale de politieke behandeling van de aardbeving door de Algerijnse pers. In reactie op de Algerijnse ambassadeur Amar Bendjama, die Marokko aanviel over de kwestie van de Sahara, uitte Hilale zijn ongenoegen. "Ik had gewild dat ze respect toonden voor de tragedie die Marokko doormaakt, met al het verdriet, de doden en de gewonden," zei Hilale, eraan toevoegend dat het niet mogelijk is om tegelijkertijd medeleven te tonen en een land in crisis aan te vallen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team