Zoeken

IMF gaat belangrijke lening aan Marokko toekennen

17 september 2023 - 13:00 - Economie

©

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is van plan een aanzienlijke lening aan Marokko te verstrekken uit het nieuwe fonds voor veerkracht en duurzaamheid, om de weerbaarheid van het land tegen klimaatgerelateerde rampen te versterken.

1,3 miljard dollar. Dat is het bedrag van de lening die het IMF aan Marokko wil verstrekken. In een exclusief interview met Reuters liet Kristalina Georgieva, de algemeen directeur van het IMF, weten dat er een overeenkomst is bereikt met Marokko voor een lening van 1,3 miljard dollar uit het nieuwe veerkrachtfonds. Dit geld zal worden gebruikt om de weerbaarheid van het land tegen klimaatverandering, inclusief droogte, te versterken. Ze voegde eraan toe dat het bestuur van het IMF de lening nog moet goedkeuren, maar dat dit waarschijnlijk in de komende twee weken zal gebeuren.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Koning Mohammed VI schenkt miljard dirham

Over de aankomende jaarlijkse bijeenkomsten van het IMF en de Wereldbank, die van 9 tot 15 oktober 2023 zullen plaatsvinden in Marrakech, zei Georgieva dat beide Bretton Woods-instituties maandag zullen beslissen of deze vergaderingen in de stad kunnen worden gehouden, na een "grondige evaluatie" van Marokko’s capaciteit om de vergaderingen te organiseren.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: opgedroogde waterbronnen herleven na 20 jaar

Vanuit Marokko wordt er bij het IMF en de Wereldbank op aangedrongen dat deze bijeenkomsten, die naar verwachting tussen de 10.000 en 15.000 mensen naar de stad zullen trekken, doorgaan. "De Marokkaanse autoriteiten zijn volledig toegewijd aan de vergaderingen," aldus Georgieva. In gesprekken met de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch gaf ze aan dat de Bretton Woods-instellingen "geen last willen zijn" voor het land na de aardbeving.

Bladna.nl