Zoeken

Koning Mohammed VI negeert Franse president

19 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

Het Élysée heeft van een recent privébezoek van Koning Mohammed VI aan Parijs gebruik willen maken om een diner te organiseren tussen de monarch en de Franse president Emmanuel Macron, in de hoop de betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk te verbeteren. De Koning sloeg de uitnodiging echter af.

Frankrijk hoopte op een tête-à-tête diner tussen Koning Mohammed VI en Emmanuel Macron om de betrekkingen met Marokko te verbeteren. Maar de monarch weigerde op de uitnodiging van het Élysée in te gaan. Hij verbrak kort daarop zijn verblijf in Parijs af om zo snel mogelijk terug te keren naar Marokko na de krachtige aardbeving die bijna 3000 doden eiste.

Lees ook: Franse president onder vuur na bericht aan Marokkanen over aardbeving

Er is voorlopig geen nieuwe ontmoeting gepland tussen de twee staatshoofden. De betrekkingen tussen Rabat en Parijs, die al niet goed waren, zijn aanzienlijk bekoeld vanwege de recente fratsen van Emmanuel Macron. Frankrijk heeft zijn hulp aangeboden aan Marokko na de aardbeving, maar het koninkrijk heeft alleen hulp geaccepteerd van de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen hebben reddings- en zoekteams naar het koninkrijk gestuurd. Parijs kan de weigering van zijn hulp niet verkroppen. sommige Franse media uitten daarop kritieke op het koninkrijk.

Lees ook: Bezoek van Macron aan Marokko: Parijs "liegt" volgens Rabat

"Dit zwaar onbeholpen diplomatiek-mediale pesterijen helpen niet," schreef Maghreb-Intelligence. "Frankrijk, in tegenstelling tot veel andere bevriende landen, wilde profiteren van de media-aandacht ten koste van een strikt humanitaire benadering," bevestigde een voormalige Franse diplomaat die jarenlang in Rabat gestationeerd was.

Bladna.nl