Zoeken

Turkse christenen bieden hulp in Marokko na aardbeving

30 september 2023 - 21:00 - Marokko

©

In de nasleep van de verwoestende aardbeving die Marokko heeft getroffen, komt een Turkse christelijke hulporganisatie niet alleen met humanitaire steun, maar ook met advies voor de Marokkaanse Kerk.

Vorige week arriveerde een team van First Hope (FHA), een NGO opgericht door Turkse protestanten, in Marrakech om hulp te bieden aan de slachtoffers van de heftige aardbeving in Al Haouz. De organisatie werkt nauw samen met lokale kerken om alle slachtoffers te helpen, ongeacht hun achtergrond. Samen met een netwerk van kerken in Zuid-Marokko hebben zij kleding, dekens en hygiënekits ter waarde van 30.000 dollar uitgedeeld in vier bergdorpen die nog geen andere hulp hadden ontvangen. "Ons land heeft dezelfde beproevingen en moeilijkheden doorgemaakt, daarom zijn we hier om te helpen en steun te bieden," zei Demokan Kileci, voorzitter van de raad van bestuur van FHA.

Lees ook: Van Waalwijk tot Marokko: Hennie’s onvermoeibare zoektocht naar slachtoffers aardbeving

Zowel Marokko als Turkije hebben gemeenschappelijke kenmerken: beide zijn overwegend moslimlanden met kleine protestantse gemeenschappen die voortkomen uit een islamitische context. Beide kerken hebben te maken gehad met aardbevingen, en hun inzet om hulp te bieden heeft hen groeiend sociaal respect opgeleverd. Tim Ligon, leider van de Internationale Protestantse Kerk in Marrakech, sprak lovend over de lokale gelovigen met wie hij samenwerkte voor noodhulp.

Lees ook: Ahmed keert na 14 jaar terug naar Marokko vanwege aardbeving

Ali Kalkandelen, voorzitter van de Foundation of Protestant Churches in Turkije, gaf advies over kerkelijke eenheid in Marokko. Hij benadrukte dat het niet belangrijk is om één kerk met dezelfde leer te zijn, maar om samen te rouwen, zich te verheugen en samen te werken. FHA spoort Marokkaanse gelovigen aan om hun natie te blijven dienen, waarbij Kileci benadrukt dat rampen mensen dichter bij elkaar brengen. Een specifieke oproep van de Turkse christenen is ook om geen bijbels te verspreiden na de aardbeving.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team