Zoeken

Tachtigjarige ex-jihadist vraagt gratie aan Koning Mohammed VI

13 april 2024 - 18:00 - Marokko

©

Een tachtigjarige Marokkaanse ex-jihadist die sinds 2018 in de gevangenis van Meknes zit, vraagt om koninklijke gratie en een strafvermindering. Hij werd gearresteerd na zijn terugkeer uit Syrië en veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de terreurgroep Daesh.

Mustapha El Harrak maakte in 2014 deel uit van een groep Marokkanen die zich bij Daesh in Syrië voegden. Later kwamen ook zijn vrouw en kinderen, met wie hij vier jaar in het oorlogsgebied doorbracht. De moeilijke omstandigheden dwongen hen echter om terug te keren naar Marokko, waar El Harrak werd gearresteerd en veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

Lees ook: Koninklijke gratie vragen zal online gebeuren in Marokko

De gezondheid van de oude man, die bij zijn terugkeer naar Marokko was verslechterd, is inmiddels verbeterd. Hij hoopt nu op pardon van de Koning. Als gratie niet mogelijk blijkt, vraagt hij om een strafvermindering of betere gevangenisvoorwaarden.

Zijn zoon pleit er ook voor dat zijn vader wordt overgebracht naar Tanger, waar de rest van de familie woont. Dit zou hen in staat stellen hem vaker te bezoeken. De zoon heeft al twaalf maanden geen contact meer met zijn vader gehad vanwege de afstand. Hij heeft ook verzoeken ingediend om Mustapha El Harrak op te nemen in een reïntegratieprogramma.

Lees ook: Koning Mohammed VI verleent gratie aan ter dood veroordeelde vrouw

Mustapha El Harrak is een van de 1659 Marokkanen die naar Syrië en Irak reisden om zich bij Daesh te voegen. 774 van hen, waaronder 387 kinderen, 136 vrouwen en 251 strijders, bevinden zich nog steeds in de regio. Volgens de Amerikaanse autoriteiten bevinden zich meer dan 10.000 Daesh-strijders in detentiefaciliteiten in Syrië. Daarnaast zijn er tienduizenden kinderen die in vluchtelingenkampen in het noordoosten van het land wonen en die mogelijk "de volgende generatie strijders" vormen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team