Zoeken

Marokkaan na 20 jaar vrijgelaten uit Iraakse cel

13 mei 2024 - 22:00 - Marokko

©

Een Marokkaan die al twintig jaar vastzit in een Iraakse gevangenis, Adnan Sahman, zal naar verwachting deze maandag worden vrijgelaten. Zijn moeder roept de Marokkaanse autoriteiten op om te helpen bij de repatriëring van haar zoon naar Marokko.

Adnan Sahman werd beschuldigd van terrorisme en zat een lange straf uit in de Al-Hout gevangenis in Nassiriya. Zijn arrestatie vond plaats op 13 mei 2004, waarna hij werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, meldt Al3omk.

Lees ook: Doodstraf Marokkaanse in Irak omgezet in levenslang

Deze zaak heeft de aandacht getrokken van de Nationale Coördinatie van Families van Marokkaanse Gevangenen en Gestranden in Syrië en Irak. De organisatie heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte gesteld van Sahman’s vrijlating. De organisatie benadrukt de noodzaak voor Marokko om actie te ondernemen ten behoeve van zijn terugkeer.

Het rapport van de Nationale Coördinatie onthult dat er nog twintig Marokkaanse gedetineerden zijn in Iraakse gevangenissen die zijn veroordeeld voor terrorisme-gerelateerde misdrijven. Hun straffen variëren van levenslang en de doodstraf tot twintig jaar gevangenisstraf. Volgens de Nationale Coördinatie woonden sommige van deze gedetineerden al in Irak vóór de Amerikaanse invasie, terwijl anderen later het land binnenkwamen.

Lees ook: Duits Marokkaanse vrouw tot doodstraf veroordeeld in Irak

De Nationale Coördinatie heeft kritiek geuit op de processen die tot deze veroordelingen hebben geleid, waarbij ze beweren dat veel van de veroordelingen onrechtvaardig zijn en gebaseerd op bekentenissen verkregen onder marteling. Enkele andere noemenswaardige gevallen zijn die van Abdessalam El Baqqali uit Tanger, die sinds 2003 vastzit en ter dood is veroordeeld, en Mohamed Aalouchen, eveneens uit Tanger, die een levenslange gevangenisstraf uitzit sinds zijn arrestatie in 2006.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team