Zoeken

De tragische reis van Mustapha (16)

8 mei 2024 - 16:00 - Marokko

©

Mustapha, een 14-jarige Marokkaan, groeide op in armoede in Marokko. Hij vertrok met dromen van een beter leven in Europa. Zijn reis begon in mei 2021, toen hij, gedreven door de hoge werkloosheidsgraad in zijn regio M’diq-Fnideq, naar Spanje emigreerde.

Eenmaal in Valencia, meldde hij zich bij een opvanghuis en ging weer naar school waar hij goede resultaten behaalde. De jongen onderhield nauw contact met zijn moeder, vaak trots zijn netjes opgeruimde kamer tonend via videocalls.

Lees ook: Van Marokko tot België: het tragisch verhaal van Omar Benchamsy

Twee jaar later nam zijn leven een tragische wending. Mustapha verliet het opvanghuis en de school, en verdween uiteindelijk naar Frankrijk zonder medeweten van zijn moeder. In de Parijse wijk Barbès kwam hij op straat terecht, waar hij omging met oudere migranten en verslaafd raakte aan drugs zoals Lyrica en Rivotril, lokaal bekend als ’saroukh’ en ’madame courage’. Zijn leven verviel snel in criminaliteit, wat resulteerde in meerdere arrestaties voor ernstige diefstal.

Na een periode van kleine criminaliteit, werd Mustapha gearresteerd en preventief vastgezet in de jeugdafdeling van de gevangenis in Villepinte, wachtend op zijn proces. Na een maand in hechtenis werd hij veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf voor geweldpleging. Zijn situatie bleef daarna onveranderd. Hij werd opnieuw gearresteerd na een incident in een restaurant waar hij, onder invloed van medicijnen, een diefstal pleegde zonder zich daar later iets van te herinneren.

Lees ook: Tragische dood van Abdelkrim: een verbroken levensverhaal

In de gevangenis deed hij een zelfmoordpoging. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed een maand later op zestienjarige leeftijd, met zijn familie in videocall.

Worstel jij met zelfmoordgedachten of maak jij je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat anoniem via www.113.nl

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team