Zoeken

Sterke stijging uitvoer Marokkaanse groenten naar VK

27 april 2022 - 20:20 - Economie

©

Sinds januari 2021, toen de handelsovereenkomst tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk in werking trad, is de uitvoer van Marokkaanse groenten en fruit naar het land explosief gestegen, met ongeveer 40%. Tomaten en citrusvruchten hebben daarbij het grootste aandeel.

Het Verenigd Koninkrijk importeert momenteel 25% van zijn behoefte aan tomaten, 60% aan sardines en 20% aan zacht fruit, aldus Chris Woodward, Brits consul-generaal en hoofd van de internationale handel in Marokko, meldt Hespress.

Lees ook: Eerste lading directe zeeroute Marokko-VK krijgt vorm

De verkoop van Marokkaanse groenten en fruit bedroeg meer dan 4 miljard dirham, terwijl Marokko in dezelfde periode voor 300 miljoen dirham aan granen uit het Verenigd Koninkrijk invoerde. Tegelijkertijd is vorig jaar de Marokkaanse uitvoer van watermeloenen en komkommers naar het Verenigd Koninkrijk blijven stijgen, zegt Woodward.

Marokkaanse voedingsproducten zijn sinds het Brexit akkoord zeer sterk present in het Verenigd Koninkrijk. De invoer van groenten en fruit alleen al bracht in 2020 ruim 190 miljoen pond (meer dan 2,4 miljard euro) op. In dat jaar ging 32,8% van alle invoer hoofdzakelijk om levensmiddelen, ingeblikte sardines, fruit en groenten, vooral tomaten.

Lees ook: Nieuwe commerciële samenwerking tussen Marokko en Groot-Brittannië

De cijfers zouden nog verder kunnen stijgen aangezien een nieuwe rechtstreekse zeeverbinding tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk de reistijd zal terugbrengen van zes tot minder dan drie dagen. Tot dusver verliep de handel tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk via Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team