Zoeken

Nieuwe commerciële samenwerking tussen Marokko en Groot-Brittannië

20 juni 2021 - 19:00 - Economie

©

Er is meer bekend over de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk. De twee landen streven naar een meer dynamische en innoverende bilaterale economische samenwerking, die betrekking heeft op diverse sectoren zoals onderwijs, landbouw en financiële diensten.

De nieuwe weg die de twee landen zijn ingeslagen zal de Marokkaanse economie stimuleren en van het koninkrijk een uitgelezen partner in Afrika maken, kondigde de Britse ambassadeur in Marokko aan in een interview waarover het dagblad Al Ahdath Al Maghribia bericht.

Lees ook: Elektriciteitskabel van 3800 km tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk

De Britse diplomaat benadrukte dat de regeling niet alleen Marokkaanse bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk importeren en exporteren in staat stelt van een toegang tot de Britse markt te blijven genieten, dit vrijwel zonder douanerechten, maar ook de verhoging van de exportquota van verscheidene landbouw- en visserijproducten bezegelt.

Simon Martin vertrouwt toe dat Marokko een strategische partner blijft van zijn land na de Brexit, zolang het koninkrijk aan Groot-Brittannië investeringsmogelijkheden biedt in verschillende sectoren. De nieuwe toenadering zal Marokko in staat stellen zich opnieuw te positioneren in de Britse diplomatie, voegde hij eraan toe.

Lees ook: Britten willen een tunnel aanleggen tussen Gibraltar en Marokko

In dit verband maakt de ambassadeur bekend dat 25% van de tomaten en 75% van de rode vruchten die in Groot-Brittannië worden geconsumeerd, uit Marokko worden ingevoerd. Voor de Brexit werden deze uit Spanje ingevoerd. Een prestatie die hij in 2021 graag zou willen verbeteren want Spanje is momenteel nog steeds de eerste exporteur naar Groot-Brittannië.

Naast deze landbouwcomponent wil Groot-Brittannië het havenverkeer nieuw leven inblazen via de haven van Tanger, die nu verbonden is met die van Dorset, ten nadele van Barcelona. Deze nieuwe lijn zal het rechtstreekse vervoer van goederen en de aankomst van Marokkaanse producten in drie dagen mogelijk maken, in tegenstelling tot de zes dagen die nu nodig zijn. Verder zal er ook aandacht zijn voor kwesties als samenwerking op het gebied van militaire bewapening en land- en onderzeebootopleidingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team