Zoeken

Marokko: invoer stijgt, uitvoer daalt

3 augustus 2022 - 15:40 - Economie

©

In de eerste helft van het jaar bedroeg de Marokkaanse invoer 365,5 miljard dirham, een stijging met 44,2% in vergelijking met dezelfde periode in 2021. De uitvoer daarentegen vertoont tekenen van vertraging met 215 miljard dirham, tegen 152,3 miljard dirham een jaar eerder. Dit betekent volgens het Marokkaanse Wisselkantoor een groei van 41,2%.

Het handelstekort is van het ene op het andere jaar met 49,3 miljard dirham gestegen tot 150,5 miljard dirham, aldus het laatste maandelijkse bulletin van indicatoren voor de buitenlandse handel. De financiële instelling benadrukt dat de stijging van de invoer bijna alle productgroepen betrof. De energiefactuur is meer dan verdubbeld tot 71,5 miljard dirham eind juni, als gevolg van de gestegen leveringen van de belangrijkste energieproducten.

Lees ook: Exportboom Marokkaanse tomaten, fruit en groenten

Zo is bijvoorbeeld de invoer van levensmiddelen met 43,4% gestegen. "Deze ontwikkeling is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de stijging van de tarweaankopen met 55,1% ten gevolge van het prijseffect, dat met 52,5% is toegenomen", merkt het Wisselkantoor op.

Wat de uitvoer betreft, heeft de stijging betrekking op alle sectoren, met name fosfaten en derivaten, auto’s en landbouw en agrovoedingsmiddelen. Meer bepaald is de verkoop van fosfaten en derivaten eind juni met 84,3% gestegen tot 57,4 miljard dirham, aldus het Wisselkantoor, dat eraan toevoegt dat de uitvoer in de automobielsector in dezelfde periode met 30,1% is gestegen tot 52,8 miljard dirham.

Lees ook: Marokko grootste auto-exporteur naar Europa

De export bereikt zijn hoogste niveau in dezelfde periode van de laatste vijf jaar. Bovendien is de uitvoer van de landbouwsector met 24,8% gestegen tot 46,3 miljard dirham en die van de textiel- en ledersector met 32,4% tot 22,2 miljard dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team