Zoeken

Sterren imams tijdens de Ramadan

31 augustus 2011 - 22:00 - Gemeenschap

©

Een nieuwe generatie imams werd geboren na de hervorming van het religieus veld in Marokko. Ze zijn de onbetwiste sterren van de minbars in het land. Ze zijn jong, matige en halen hun sterkte uit hun lezingen die de interpretatie van de koran verzen en meditatie ondersteunen. Casablanca verzamelt de meest bekenden van deze imams.

De echte hedentijdse ster imam is zonder twijfel Omar Al Kazabri, 35, imam van de Hassan II moskee van Casablanca, waar de gebeden van de Heilige Nacht (Laylat Ul Qadr) werden bijgewoond door 250.000 gelovigen.

De man, bijgenaamd de nachtegaal van de minbars, is er duidelijk in geslaagd om de gelovigen om hem heen te verenigen. Mensen die naar hem luisteren huilen van emotie, anderen vallen flauw wanneer de jonge Sjeik de Koranversen opzegt tijdens de tarawihs.

Na zijn baccalaureaat te hebben gehaald, is Omar Al Kazabri in het Islamitisch Instituut in Mekka, Saoedi-Arabië, gaan studeren, waar hij zijn kennis verdiepte in de wetenschap van de islam (Fiqh), alvorens Imam te worden van de moskee van de universiteit van Jeddah.

Bij zijn terugkeer in Marokko ging hij in zijn geboortestad Marrakesh wonen alvorens in de vroege jaren 2000 naar Casablanca te verhuizen waar hij bekend werd als imam van de moskee Oulfa voor zijn preken en gezangen. Nadien pas werd hij Imam van de Hassan II moskee.

Laâyoune El Kouchi werkt in de Andalouss moskee van Sidi Bernoussi, vlakbij de beroemde sloppenwijken Douar Sekouila en Karian Thomas. Deze 41-jarige geleerde wordt over de hele wereld door Marokkanen in het buitenland uitgenodigd om de gebeden te leiden.

De man, voormalig stadsbediende van de prefectuur van Safi, verliet zijn baan om zich 100% aan de religie te wijden. Zijn fans komen van overal uit Marokko om hem de Koran te horen opzeggen.

Abdelaziz El Garâani, dertigjarige imam van de Kadi Ayyad moskee van Sidi Maarouf, is bekend als de imam die de meeste gelovigen doet huilen. De man, chaabi zanger voordat hij koos voor theologie en godsdienstwetenschap, staat ook bekend voor zijn algemeen cultuur en kennis. Veel buitenlanders zouden zich dankzij hem hebben bekeerd tot de islam.

Abdelhadi Kanouni, imam van de moskee van de "Carrières centrales" te Hay Mohammadi, de jonge Mohamed Iraoui, imam van de moskee van Riad El Oulfa of Abdelkebir Hadidi van de moskee van de wijk Californië, zijn allen Imams met een snelgroeiend reputatie.

In Marrakesh, Tangier, Fez, Meknes en verscheidene andere steden van het Koninkrijk, vallen een aantal imams op en vullen volledige moskeeën. Hun belangrijkste rivalen zijn de politici en politieke partijen in de steek gelaten door het volk. Deze imams zijn in ieder geval unaniem, ze willen allen de "Ummah op het juiste pad brengen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team