Zoeken

Casablanca: één moskee, twee imams en twee gebeden

11 augustus 2014 - 12:38 - Marokko

©

Een filmpje over een buitengewone situatie in Marokko is sinds gisteren een hit op YouTube. In de video is te zien hoe in éénzelfde moskee in Casablanca, twee groepen mensen bidden achter twee verschillende Imams.

Uit de gesprekken op de achtergrond kan men uitmaken dat de twee Imams niet akkoord zijn en verschillende ideologieën hebben. Een van hen zou een aanhanger van de Islamitische Staat zijn. In de Islam mag het gebed in een moskee worden geleid door één enkele Imam.

Update

De regionale directie van het ministerie van Islamitische zaken in Casablanca heeft in een verklaring het incident in de moskee waar op 7 augustus twee Imams tegelijk het gebed hebben geleid, sterk veroordeeld.

In het bericht, gepubliceerd door staatspersbureau MAP, meldt het ministerie dat de echte Imam van de moskee naar Canada was gestuurd om er tijdens de Ramadan de Marokkaanse gemeenschap te begeleiden. Bij zijn terugkeer weigerde een deel van de moskeegangers dat hij het gebed opnieuw zou leiden.

Een man wist toen een deel van de gelovigen te overtuigen om onder zijn leiding in een aparte groep te bidden. Een proces-verbaal werd opgesteld en de echte Imam kreeg zijn plaatsje terug.

Bladna.nl