Zoeken

Overlijden van prinses Lalla Aicha

5 september 2011 - 08:47 - Marokko

©

Prinses Lalla Aicha, dochter van koning Mohammed V, zus van koning Hassan II en tante van koning Mohammed VI, is zondag 4 september om 21u overleden volgens een verklaring van het koninklijk kabinet.

Lalla Aicha zal maandag begraven worden in het mausoleum Moulay Al Hassan in het Koninklijk Paleis van Rabat na het Al Asr gebed in de moskee Ahl Fez.

De overledene, geboren op 17 juni 1930 in Rabat, was een pionier in de strijd voor de emancipatie van vrouwen in Marokko.

Op 11 april 1947, tijdens de beroemde "reis van de eenheid" tijdens dewelke Mohammed V de onafhankelijkheid van het Koninkrijk eiste, had Lalla Aicha, toen 17, het woord genomen op het "Grand Socco" plein in Tangier. De prinses, gekleed in een blauwe zijden Lanvin tailleur en zonder sluier, had een speech gehouden over het belang van het onderwijs voor vrouwen en de onafhankelijkheid van Marokko.

"Onze sultan, moge God hem zegenen, verwacht van alle Marokkaanse vrouwen dat ze volharden in het onderwijs. Zij zijn de barometer van onze wedergeboorte" had ze toen verklaard voor honderden jongeren.

Het was een revolutie en een groot media-event voorbereid door wijlen Mehdi Ben Barka, om van de prinses een icoon te maken, wat lukte.

Oud-ambassadeur van Marokko in Groot-Brittannië (1965-1968) en Italië (1969-1972), was Lalla Aicha de eerste vrouwelijk ambassadeur in de Arabische wereld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team