9 februari 2021 - 10:40 - Marokko
Marokko is van plan om na het herstellen van zijn betrekkingen met Israël, als onderdeel van zijn militaire samenwerking met Rusland, de Amur 1650 te bemachtigen.
Rusland heeft grote belangen in Marokko. Beide landen hebben verschillende overeenkomsten afgesloten op het gebied van mijnbouw, leger en bouw. Marokko van zijn kant hoopt al acht jaar op de aanschaf van een onderzeeër, het enige militaire apparaat waarover het koninkrijk nog niet beschikt.
Het Russische wapenbedrijf Rosoboronexport bood aan om de niet-nucleaire onderzeeër Amur 1650 voor Marokko te maken. Het vaartuig zal worden uitgerust met een AIP-voortstuwingssysteem (Air-Independent Propulsion) waardoor het langer onder water kan blijven.
Volgens de technische fiche van Rosoboron, is de Amur 1650 "ontworpen voor de vernietiging van onderzeeërs, oppervlakteschepen, schepen, land-objecten en verkenningswerk". De AIP-versie heeft een lengte van 83,3 meter, een diameter van 7,4 meter, een maximale diepte van onderdompeling van 400 meter, een snelheid van 19 knopen en een onderwater reikwijdte van 2000 mijl bij 5 knopen, schrijft de krant El Espanol.
Bovendien beschikt de onderzeeër over een batterijduur van 60 dagen, 6 lanceerbuizen, een opslagcapaciteit voor 18 raketten, torpedo’s en mijnen en biedt het plaats aan 38 bemanningsleden.
Marokko is van plan om de onderzeeër te installeren op de operationele basis van Ksar Sghir, waardoor het toezicht kan houden op de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan en zelfs de wateren nabij de Sahara, de Canarische Eilanden en de Middellandse Zee kan controleren.
Haven Huelva opent nieuwe route naar Tanger Med
Azzedine Ounahi zwaar teleurgesteld
Marokko breekt markt open: sneller internet voor iedereen
Casablanca in opstand tegen extreem dure zwembaden
John Cena zet Casablanca op zijn kop voor nieuwe Hollywoodfilm
Spanje bezorgd over Marokkaans-Israëlisch akkoord
Verdenking van overspel leidt tot drama in Marokko
Wegen Noord-Marokko zwaar beschadigd door regen
Marokko-Algerije: vrees voor oncontroleerbare militaire escalatie
Marokko overweegt visumplicht voor Europeanen
Infrastructuur Tanger faalt: wegen vol scheuren
Extra kosten dreigen voor Ryanair-reizigers in Marokko
Zo ziet de nieuwe HSL Kenitra-Marrakech eruit (video)
Wilde bebouwing wint terrein in Casablanca