Zoeken

Spanje volgt "nauwlettend" Marokkaanse prospecties bij Canarische eilanden

3 maart 2023 - 19:00 - Wereld

©

Spaanse minister José Manuel Albares van Buitenlandse Zaken heeft verzekerd dat hij de informatie over een mogelijke Marokkaanse prospectie in de wateren rond de Canarische Eilanden "nauwlettend" volgt.

De Canarische senatoren Fabián Chinea (ASG) en Fernando Clavijo (CC), leden van de Commissie Buitenlandse Zaken, hebben de minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerd omdat hij geen enkele vertegenwoordiger van de Canarische regering heeft uitgenodigd om deel te nemen aan de topbijeenkomst op 1 en 2 februari in Rabat, om de afbakening van de maritieme grenzen met Marokko te bespreken.

Lees ook: Spaanse premier niet onthaald door Koning Mohammed VI, onvrede in Spanje

José Manuel Albares merkte op dat de Canarische Eilanden wel hebben deelgenomen aan de vergaderingen van de werkgroep voor de afbakening van de territoriale wateren van de Atlantische kust. Hij verzekerde dat hij de informatie over mogelijke olie prospectie door Marokko in de wateren bij de archipel, "zeer nauwlettend" blijft volgen.

Senatoren van de Volkspartij (PP) en andere partijen zoals Vox (extreemrechts), hebben ook het gebrek aan uitleg van de regering over de onderliggende redenen voor de verandering van het standpunt over de Sahara, bijna een jaar geleden, aan de kaak gesteld. De beslissing leidde tot de verslechtering van de betrekkingen met Algerije. Ook zetten zij vraagtekens bij de resoluties van de laatste Spaans-Marokkaanse top.

Lees ook: Marokko maakt aanspraak op "Spaanse" eilanden en rotsen

Minister Albares was op zijn beurt bijzonder kritisch over de PP en verweet de oppositiepartij "gevaarlijk af te glijden naar anti-Marokkaanse standpunten" en "het verspreiden van bedrog". "Kritiek op een beleid is geen alternatief beleid", benadrukte hij. Met betrekking tot de Sahara riep hij op om "de rol van Spanje niet te verwarren met die van de Verenigde Naties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team