Zoeken

Wat als Spanje net zoals Trump de Marokkaanse Sahara erkent?

3 januari 2021 - 16:00 - Marokko

©

Pedro Canales, Maghreb-deskundige en voormalig correspondent voor verschillende Spaanse dagbladen in de regio, raadt Spanje aan om in de voetsporen van de Verenigde Staten te treden en de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen.

Dit zou moeten bijdragen aan de stabiliteit van het westelijke Middellandse Zeegebied, legt de Spaanse expert uit in het Spaanse tijdschrift Atalayar. Volgens hem impliceert de historische verantwoordelijkheid van Spanje dat het de soevereiniteit van Marokko over het grondgebied van de Sahara wel moet erkennen en bekendmaken in een wettelijke verklaring.

Spanje, heeft samen met Marokko en Mauritanië ook de Overeenkomst van Madrid van 1975 ondertekend, die de dekolonisatie van het grondgebied bezegelde. Door deze stap nu te zetten zouden ze ook bijdragen aan de "politieke stabiliteit en veiligheid in de Noord-Afrikaanse regio en in West- en Zuidwest-Europa" en zou dit ook gelijk het project van een verenigde Grote Maghreb deblokkeren, benadrukt Canales.

Deze erkenning, waarmee het conflict rond de Sahara definitief zal worden beslecht, zal een einde maken aan de acties van de terroristische groeperingen die in deze gebieden actief zijn en verband houden met drugskartels en mensenhandel naar Europa.

De belangen voor Spanje zijn groot. Een dergelijk besluit zou het mogelijk maken voor Spanje om zich economisch en commercieel te projecteren richting West- en Centraal-Afrika enerzijds en naar de horizontale as van de Middellandse Zee, van Noord-Afrika naar Egypte en het Midden-Oosten anderzijds.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team